Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

Példátlan az extrém sarkvidéki melegrekord

NRGreport | 2020.06.25. 05:43

A Meteorológiai Világszervezet (World Meteorological Organization – WMO) szerint az elmúlt hetekben tapasztalt szibériai forróság elérte az aggasztó szintet.  

Június 21-én az északi sarkkörön túl fekvő orosz városból, Verhojanszkból például 38 Celsius-fokos hőmérsékletet jelentettekírja az Index. Clare Nullis, a WMO szóvivője kedden elmondta, a műholdas felvételeken aggasztó kiterjedésű vörös területet láttak, és a genfi központú ENSZ-szervezet várhatóan napokon belül megerősítést kap az orosz meteorológiai hatóságtól, a Roszgidromettől, ekkor fogja elkezdeni saját igazoló folyamatait, hogy ellenőrizzék a korábban leolvasott értéket, amely minden idők legmelegebb hőmérséklete a térségben.

„Hónapról hónapra meglepődünk, aggódunk a hőmérsékleti értékek miatt. Nyilvánvalóan Kelet-Szibéria ezen régiójában a telek nagyon, nagyon szélsőségesen hidegek, de a terület ismert nyári extremitásairól is, tehát a 30 Celsius-fok feletti júliusi meleg nem szokatlan. Viszont a 38 Celsius-fok egyértelműen kivételes” – közölte a szervezet szóvivője.

A régiót erdőtüzek is sújtják, ami tovább növeli a hőmérsékletet, az oroszországi erdőtüzeket figyelő hatóság, az Avialeszohrana adatai szerint 275 ezer hektár erdő áll lángokban a Szaha Köztársaságban.

Címlapkép forrása: Időkép.hu/Index

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2022 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.