Fenntarthatóság

Zsugorodnak az Alpok gleccserei

NRGreport | 2020.06.26. 08:07

Az alpesi gleccserek 2000-2014 között a jégmennyiségük 17 százalékát veszítették el, vagyis több mint 22 köbkilométert.

Különösen súlyos a helyzet a svájci Alpokban – állítja az Erlangen-Nürnbergi Egyetem tudósai a Nature Communications csütörtökön megjelent számában – idézi a Portfolio.

„Itt a svájci Alpokban a legkiterjedtebbek a jégfolyamok,és itt a legmagasabb az olvadási arány. Wallis kantonban a Nagy Aletsch, az Alpok legnagyobb gleccsere évente öt métert olvad a lejjebb fekvő részeken, a Középső-Alpok legmagasabb részein azonban még nincs jégolvadás. Ennek az Alpok térségén kívül hatása lesz a hegységben eredő nagy európai folyamrendszerek vízháztartására is” – nyilatkozta Christian Sommer, az egyetem Földrajzi Intézetének kutatója.

Ez az első tanulmány, amely a lánchegység egészét vizsgálja, a munkában radarműholdak adatait használták, hogy a hegyfelszín háromdimenziós modelljét megalkossák, majd ezt összevetették a műholdfelvételekkel. Így mérték meg a gleccserek kiterjedését és magasságát. Az adatok lehetővé tették a majdnem négyezer alpesi gleccser többsége változásainak kiértékelését, valamint előrejelzést tudtak készíteni a nyári hónapok olvadékvizéről is.

Címlapkép forrása: Pixabay

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.