NRGreport
Menü

Öntisztítós, önhűtéses napelemes rendszer karnyújtásra

Innováció | NRGreport | 2020-06-29 09:07

Egy nemzetközi kutatócsoport kifejlesztett egy önhűtő-öntisztító fotovoltaikus rendszert. A malajziai Sunway Egyetem, a Maláj Egyetem, a Kínai Pekingi Egyetem és az indiai Shri Mata Vaishno Devi Egyetem kutatói a Science Direct oldalán publikálták azt a fotovoltaikus (PV) rendszert, amelyet aktív hűtési rendszerrel és tisztító technológiával felszerelt -  írja a Napi.hu.

A napelempanel hátuljára hőgyűjtő került, a tisztítást mikrovezérlésű integrált áramkörre épülő “seprős motor” biztosítja. A PV-rendszer alapját egy 250 wattos, 60 cellás polikristályos modul, illetve a panel hátoldalához csatlakoztatott hőgyűjtő jelenti, amely rézcsövekből épül fel. A panelek hűtéséhez a laurinsav eredményei bizonyultak a legjobbnak.

A tisztítási technológia egy IC-n alapul, amely előre vagy hátra helyzetben forgó egyenáramú motort vezérel. Az öntisztító rendszer fő eleme a "seprőgép" - vagyis az a mikroszálas kendőt használó mozgó rendszer, mely a munkájához egy kis vízszivattyúval biztosítja a szükséges mosószeres folyadékot. A seprőgép az alumínium panelszéleken, az erre kialakított kereten könnyen mozog. De a legfontosabb, hogy a rendszert nagyon könnyű összeállítani és a normál háztetőkre is egyszerűen telepíthető.

A kutatók összehasonlították a fotovillamos rendszer teljesítményét hagyományos fotovillamos telepítéssel, és azt találták, hogy az átlagos környezeti hőmérsékleten az általuk megépített rendszer hőmérséklete 11,14 C-kal alacsonyabb volt a standard PV-rendszer hőmérsékleténél. Ez jelentősen jobb termelési hatékonyságot eredményez, és az a technikai többlet, amit a kutatók a rendszerre építettek, gyorsan megtérülhet.

NRGreport | Forrás: Napi.hu