Vállalatok

Épülhet a szerb-magyar határkeresztező pont

NRGreport | 2020.06.30. 14:03

Megkezdheti az FGSZ Földgázszállító Zrt. a szerb-magyar határnál a határkeresztező pont kiépítését. Az erről szóló kérelmet a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) idén júniusban feltétel nélkül hagyta jóvá. A gázösszekötő fejlesztésének jelentősége, hogy ennek köszönhetően 2020. október 21-től Szerbia felől is érkezhet majd hazánkba gáz, ami tovább erősíti Magyarország gázellátásának biztonságát.

A 2020. június 19-én született határozatban egyelőre nem minden elemét hagyta jóvá a MEKH a fölgázrendszer tíz éves fejlesztési javaslataiból, de annyi már biztos, hogy a szerb-magyar interkonnektor fejlesztésnek 2021 októberére el kell készülnie, vagyis Kiskundorozsma és a szerb–magyar határ között lesz egy olyan új betáplálási pont, amely évi 6 milliárd köbméteres kapacitással rendelkezik majd. A Szerbia felőli importot lehetővé tevő beruházás hazánk ellátásbiztonságát is erősíti.

Lapunknak adott korábbi interjújában Ferencz I. Szabolcs, az FGSZ elnök-vezérigazgatója már a tavalyi év végén beszélt az Open Season eljárás közmeghallgatási szakasza kapcsán a szerb fejlesztési tervekről, akkor „a kereskedői igények függvényében egy évi 6-8,5 milliárd köbméteres, Szerbia felőli importot lehetővé tevő beruházás megvalósításáról” volt szó, mely a mostani bejelentés szerint évi 6 milliárd köbméterben realizálódott. A szerb geopolitika.news szerint Magyarország ily módon végülis minimális befektetéssel biztosítja be magának az orosz gázt.

A MEKH határozata szükséges fejlesztésként a szerb-magyar határ és Kiskundorozsma közti 15 km-es vezeték kiépítését, valamint Kiskundorozsmán mérőállomás és csomóponti kapcsolatok kialakítását és a Városföldi csőkapcsolatok megépítését hagyta jóvá.

A rendszerirányító FGSZ (a MOL-csoport tagja) benyújtott projektjei között szerepeltek még további fejlesztési javaslatok, többek között egy, a szintén Szerbia felől Magyarország irányában jelentkező 8,5 mrd m3/év szállítási igény biztosításának beruházása is, azonban ennek megvalósítási feltétele a hivatal által jóváhagyott, kötelező érvényű Open Season eljárás pozitív eredménnyel történő lezárása és az eljárás kiírását megelőző végső beruházási döntés meghozatala lesz. Ezen infrastruktúra tervezett kereskedelmi üzembe helyezési ideje: 2022. október 1.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.