Vállalatok

Akár 22 milliárd dollárral is sújthatja a koronavírus okozta válság a Shellt

NRGreport | 2020.07.01. 05:01

Sokkoló számmal jött elő a Royal Dutch Shell (RDSA): közel 22 milliárd dollárral írja le vagyonának értékét a második negyedévben. A brit-holland multinacionális olajvállalat várakozásai szerint a Brent kőolaj ára 2021-ben hordónként 40 dollárba kerül.

A koronavírus egytől egyig megsebezte a világ legnagyobb olaj- és gázipari társaságait.  A pandémia kezdete óta a Shell és a BP is drasztikus változásokat hajtott végre serte globálisan, visszavágtak osztalékot, költségeket, munkahelyeket, így reagáltak a járvány miatti lezárásokból adódó kereslet-visszaesésre, valamint a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére vonatkozó egyre növekvő nyomásra. A Shell nem csak az olajbizniszen veszített sokat: visszaesett az üzemanyagok értékesítése, illetve a cseppfolyósított földgáz és a petrolkémiai termékek szállítása is.

A lezárások okozta visszaesés és az energiatermékek iránti keresletcsökkenés az egész iparágat sújtotta, amely maga után vonta az eszközök és a hosszabb távú üzleti modellek újraértékelését is a szektorban. Az olajipari nagyvállalatok már márciusban, a világjárvány kezdetén jelezték, hogy a helyzet inkább csak rosszabbodni fog. A Royal Dutch Shell a második világháború óta először csökkentette osztalékát idén áprilisban, miután a koronavírus következtében szinte eltűnt az olaj iránti kereslet, s így a nyereség is.  

Ám annak ellenére, hogy a közelmúltban visszatérni látszik a fogyasztás számos országban, a vírus fel-felbukkanó hullámai azt mutatják, hogy a felépülés a válságból egyelőre továbbra is törékeny.

Címlapkép forrása: Pixabay

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.