Vállalatok

Nőtt az MVM Csoport árbevétele és az eredménye

NRGreport | 2020.07.01. 07:41

Az MVM Csoport több mint 1810 milliárd forint árbevételt ért el tavaly, amely mintegy 92 milliárd forinttal haladja meg a 2018-as értéket, adózott eredménye 54,2 milliárd forintot tett  ki 2019-ben, 32,7 milliárd forinttal volt magasabb az előző évinél – közölte a vállalatcsoport kedden az MTI-vel.

A csoport EBITDA (kamat-, adófizetés és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) mutatója 132 milliárd forintra nőtt a 2018-as 113 milliárd forintról.

Az energetikai holding tavaly konszolidált szinten összesen 269 milliárd forintot fizetett a költségvetés felé, osztalékfizetés nélkül. Ez az összeg nagyrészt adókból, hatósági engedélyezési díjakból és egyéb befizetésből tevődik össze.

Kóbor György, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója az eredményekről a közlemény szerint úgy nyilatkozott: komoly eredménynek tartja, hogy a különböző akvizíciók mellett organikusan is növekedni tudott a csoport. A hatékonyság jegyében több társaság profilját letisztították, továbbá minden eddiginél jobban kihasználták a tagvállalatok közötti szinergiákat. "Jó úton haladunk kiemelt célunk teljesítése felé, hogy elérjük az egyik legmagasabb szintű pénzügyi és gazdasági érettséget, miszerint az MVM Csoportot tőzsdeképes szintre emeljük" – jelentette ki az elnök-vezérigazgató.

A közlemény szerint a 2019-es év számos kulcsfontosságú üzleti eredményt hozott a társaságcsoportnak. Ide sorolták az E.ON Hungária Zrt. tulajdonosával kötött komplex keretmegállapodást, amely tovább erősíti az MVM Zrt. magyar energetikai szektorbeli pozícióját. A Bank of China 2019-ben százmillió euróval, 350 millió euróra növelte az energetikai vállalatcsoport hitelkeretét. Szintén a tavalyi év eredménye, hogy az MVM Zrt. tizenhárom tagú nemzetközi bankkonzorciummal megkötött klubhitel-szerződése a hazai vállalati szektorban egyedülálló mértékűre emelkedett.

Az MVM Csoport tavaly a fenntarthatóság és a dekarbonizáció jegyében tovább növelte megújuló termeléssel foglalkozó portfólióját, megőrizve ezzel piacvezető pozícióját. A karbonsemleges villamosenergia-termelés fundamentumaként működő Paksi Atomerőmű kiemelkedő eredménnyel zárta 2019-et. Kedvező biztonsági mutatók mellett az országban előállított áram közel fele származott ebből a klímasemleges, tiszta forrásból – fogalmaz így az MTI híre.

A Magyar Földgáztároló Zrt. ellátásbiztonságot szolgáló gáztárolói már 2019. október közepére 100 százalékos töltöttséget értek el, a fűtési szezont  a hazai éves gázigények felét fedező, több mint 4,5 milliárd köbméter tárolt földgázmennyiséggel indították el.

A társaságcsoport a digitalizáció terén is komoly fejlődést ért el tavaly: a Nemzeti Közművek (NKM) a magyarországi közműszolgáltatók közül elsőként lépte át az 1 millió e-számla felhasználói számot – ismertetik a közleményben.

Az állami tulajdonban lévő MVM Csoport Magyarország harmadik, Közép-Európa tizenegyedik legnagyobb vállalatcsoportja. Tavaly több mint 60 tagvállalatot számlált, a magyar gazdasághoz 600 milliárd forint hozzáadott értékkel járult hozzá, továbbá több mint 12 000 munkavállalója, 4,2 millió lakossági és vállalati ügyféle volt.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.