Vállalatok

Az OMV Petrom a Fekete-tenger georgiai felségvizei alatt is szénhidrogént termelne ki

NRGreport | 2020.07.03. 07:01

Az OMV Petrom vállalat a Fekete-tenger georgiai felségvizei alatt is szénhidrogént termelne ki, miután megnyert egy újabb fekete-tengeri szénhidrogén-lelőhely kitermelésére vonatkozó versenytárgyalást Georgiában – adta hírül csütörtökön a román Agerpres hírügynökség.

A hírügynökség megkeresésére az OMV Petrom közölte, hogy az 5282 négyzetkilométer kiterjedésű georgiai lelőhely egy regionális szénhidrogén-lelőhely hálózatnak a része, amely Romániától terjed Ukrajnán és Georgián keresztül egészen Azerbajdzsánig, a Kaszpi-térségig. Az osztrák OMV Petrom stratégiájának része a nyersanyag-kitermelés erősítése ebben a régióban.

Emlékeztettek, hogy korábban Romániában és Bulgáriában is hasonló versenytárgyalást nyertek, így természetes lépésként adódott Georgia. Az OMV Petrom egyelőre próbafúrásokat végezhet ott, miután elkészülnek a szeizmológiai elemzések. Közölték, hogy a georgiai kitermelésre vonatkozó szerződést csak azt követően írják alá, ha sikeresen zárulnak a kitermelés megosztásáról szóló tárgyalások, ugyanis az OMV Petrom más vállalatokkal együttműködve lenne érdekelt a Fekete-tenger georgiai részén található földgáz- és olaj-tartalékok kitermelésében.

Arra a kérdésre, hogy a georgiai projekt hogyan befolyásolja a romániai fekete-tengeri földgáz kitermelését, az OMV Petrom illetékesei szerint a két beruházás nagyon eltérő szakaszban van, ezért nem lehet összehasonlítani. A kitermelési jog megosztásáig nem tudják, hogy mennyi pénzt kell fordítani a georgiai szénhidrogén kitermelésére.

Az OMV Petrom a Fekete-tenger romániai felségvizein is birtokol egy koncessziós szerződést 50-50 százalékos megosztásban az amerikai ExxonMobillal együtt, de az amerikai partner ki akar szállni a beruházásból. A kitermelés egyelőre azért késik, mert a román hatóságok nem alakítottak ki befektetőbarát feltételeket, ezért az OMV Petrom közölte, leghamarabb 2021-ben dönt a kitermelés elkezdéséről. Az amerikaiak részesedéséért érdeklődött eddig a Romgaz román állami gázvállalat, az OMV Petrom és a lengyel PGNIG vállalat.

A Fekete-tenger romániai Neptun kontinentális talapzatában 42-84 milliárd köbméter közöttire becsült gázmennyiség rejlik, amelynek kitermelésében Magyarország is érdekelt. 2018-ban magyar vállalatok kötötték le a két ország gázhálózatát összekötő román-magyar interkonnektor teljes, évi 4,4 milliárd köbméteres szállítási kapacitását. (MTI)

Címlapkép forrása: Pixabay

  NRGreport
Címkék
#Exxon Mobil   #Fekete-tenger   #gáz   #olaj   #OMV Petrom  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.