Fenntarthatóság

Jane Goodall: ha így folytatjuk, elpusztulunk

NRGreport | 2020.07.06. 11:42

A világhírű primatológus a COVID-19 világjárvány apropóján adott interjút az amerikai CBS News-nak a klímaváltozás, valamint a környezet- és természetpusztítás következményeiről.

A legendás etológus szerint azzal, hogy az ember egyre nagyobb területet hódított el a vadvilágtól, és óhatatlanul kitette magát az új koronavírushoz hasonló, zoonózisként (állatról emberre terjedő fertőzésként) induló, aztán mutálódó kórokozóknak. „Szerencsések vagyunk, mert bár hihetetlenül fertőző, a halálozási arány viszonylag alacsony. Legtöbben felépülnek és kialakul az immunitás. De ha a következő ugyanilyen fertőző lesz és a halálozási rátája eléri az Ebola szintjét, az már jóval pusztítóbb hatású lesz az emberiségre” – mondta a SARS-CoV-2 vírusra és a COVID-19 betegségre utalva – idézi a Qubit cikke.

A primatológus szerint a biológiai és genetikai sokféleség rohamos csökkenése, az hogy bizonyítottan egy tömeges, az emberi tevékenység által drasztikusan felgyorsított tömeges kihalási hullám kellős közepén járunk, már sokkal nagyobb problémát jelent. Ez és az éghajlatváltozás már bárki által megtapasztalható következményei valódi egzisztenciális fenyegetést jelentenek az emberiség számára. Goodall úgy véli, alig maradt időnk, hogy legalább lassítsunk a folyamatokon.

„Ez elég komor. Fel kell ismernünk, hogy részei vagyunk a környezetünknek, hogy szükségünk van a természeti világra, amitől mi magunk is függünk. Nem folytathatjuk a pusztítást. Meg kell értenünk, hogy nem vagyunk elválasztva a földi élővilágtól. Ha ártunk a természetnek, magunknak ártunk” – fogalmazott a 85 éves etológus. 

Címlapkép forrása: Livescience.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.