Vállalatok

Több, mint 2 milliárd dollárnyi környezeti kárt okozott a norilszki olajömlés

NRGreport | 2020.07.07. 05:49

Csaknem 148,2 milliárd rubelben (több, mint 2 milliárd dollárban) nevezte meg hétfőn az orosz környezetvédelmi felügyelet (Roszprirodnadzor) a norilszki gázolaj-ömlés okozta környezeti kárt.

A hatóság szerint régió vizeiben 147,46 milliárd rubelnyi, a talajban pedig 738,6 millió rubelnyi kár keletkezett. Június elején Vlagyimir Potanyin, a balesetet okozó Nornickel elnöke bejelentette, hogy a bányavállalat állja majd az északi sarkvidéki övezetben bekövetkezett súlyos olajbaleset utáni környezetmentési munkálatok költségeit, és kész kifizetni a történtek miatt kiszabandó bírságot is. Potanyin akkor a mentés költségeit mintegy 10 milliárd rubelre becsülte. Mint mondta, kész annyit kifizetni, amennyi csak szükséges.

Május 29-én, 21 163 köbméter dízelolaj ömlött ki a Nornickelhez tartozó Norilszki-Tajmiri Energetikai Vállalat (NTEK) 3. erőművének egyik megrongálódott üzemanyag-tárolójából. A történtek miatt Vlagyimir Putyin elnök június 3-án szövetségi szintű rendkívüli állapot bevezetését rendelte el.

A balesetet a tartály betonalapjának megsüllyedése okozhatta, amihez szakértői vélemények és sajtójelentések szerint hozzájárult a korábban örökké fagyott talaj olvadása. A történtek miatt eljárás indult Norilszk polgármestere, a hőerőmű több vezetője és a Roszprirodnadzor egyik ellenőre ellen.

A Greenpeace környezetvédő mozgalom szerint a norilszki volt a legsúlyosabb baleset az északi sarkvidéki övezetben több mint három évtizede, 1989 márciusa óta, amikor az amerikai Exxon Valdez tartályhajó balesetet szenvedett Alaszka partjainál. Akkor 37 ezer tonna nyersolaj ömlött ki. Az okozott kár és a kiszabott bírságok összege annak az ügynek az esetében meghaladta az 5 milliárd dollárt. (MTI)

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.