NRGreport
Menü

Napelemes térkövek magyar műhelyből

Innováció | NRGreport | 2020-07-09 17:21

Az innovatív ötlet Ilyés Miklós tájépítésztől származik, aki a hagyományos betonból készült térkövek helyett valami sokkal környezetbarátabb térburkolatot képzelt el.

Ötletét felvetette barátainak, a gépész végzettséggel rendelkező Sziszák Imrének, és a villamosmérnök Cseh Józsefnek, együtt pedig megalkották a „moduláris energiatermelő térburkoló rendszert”, vagyis a Platio névre keresztelt napelemes térkövet - írja az Alternativenergia.hu.  

A Platio különlegessége, hogy különálló napelemes térkőként képes napelemes rendszert alkotni és újrahasznosított hulladékból készül. Így amellett, hogy energiát képes termelni, még a lerakásra kerülő műanyagtermékek mennyiségét is csökkenti.

A Platio kinézetre olyan, mintha egy macskakő, összeköthetők, de önállóan is működőképesek. A térkövek által megtermelt energiával üzemeltethető a közvilágítás, a közlekedési lámpa, vagy akár egyéb okos rendszer is. Ráadásul nem sérül könnyebben, mint ami a háztetőn van. Csúszásmentes, és felülről olyan edzett üveg védi, ami 1000N/mm2 törőfeszültséggel, vagyis négyzetcentiméterenként 10 tonnát bír elviselni.

Címlapkép forrása: Alternativenergia.hu

NRGreport | Forrás: Alternativenergia.hu