Trading

Jókora változást hozhat Magyarország földgázellátásában a Balkán Áramlat

NRGreport | 2020.07.14. 07:41

A várhatóan 2021 őszétől rendelkezésre álló új Török Áramlat 2 – más néven Balkán Áramlat-gázvezeték – amivel egy új, alternatív útvonalon is lehetővé válik az éves fogyasztás 60 százalékát behozni az országba – igazi áttörést akkor tud hozni, ha ezen keresztül az orosz mellett más forrású gázt is sikerülne importálni – írja Major András a Portfolio-n megjelent cikkében.

Bár a vezeték megépítését nagyrészt a piaci dominanciáját erősíteni kívánó Oroszország szorgalmazta, nem kizárt, hogy egy uniós direktíva miatt hamarosan az orosz gáznak kínálati versenyt támasztó közép-ázsiai gázzal kell osztozniuk a szállító kapacitáson.

A 2021 októberétől indítandó, Magyarországot Szerbia irányából elérő Török Áramlat 2 gázvezeték kiépítése elsősorban az orosz Gazprom érdekében állt, és egyfajta fapados, kisebb kapacitású verziója a 2014-ben az EU ellenállása miatt lefújt, szintén orosz Déli Áramlat projektnek. Bár a tervezett Déli Áramlat 63 milliárd köbméteres éves szállítási kapacitásához képest a nagyjából hasonló útvonalat követő Török Áramlat 2 nem egészen 16 milliárd köbméteres kapacitása eltörpül, ezzel, a Török és az Északi Áramlat 1. és utóbbi hamarosan elkészülő 2. ágával (55+55 milliárd köbméter), valamint a 2024-ig meghosszabbított ukrán tranzittal (valamint a fehérorosz csővezetékkel és a bővülő orosz LNG-exporttal) biztosítottnak tűnik az EU ellátásának legnagyobb, 2019-ben 41 százalékos részét adó orosz gáz importja – állítja részletes elemzésében a Portfolio.

Címlapkép forrása: Tass.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.