Trading

Az olajkereslet napi 9 millió hordós csökkenésére számít az idén az OPEC

NRGreport | 2020.07.15. 08:13

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) legfrissebb havi piaci jelentésében a globális olajkereslet kilenc százalékos csökkenését jelzi előre az idén, amit az így előírt alacsony szintről jövőre nyolc százalékos növekedés követ majd.

A szervezet honlapján közzétett júliusi jelentésben az OPEC napi 90,7 millió hordós olajfelhasználást jelez előre az idei évre, 9 millió hordóval alacsonyabbat a 2019-esnél.

Az OPEC a világgazdasági teljesítmény 3,7 százalékos csökkenését jelzi előre 2020-ra, míg júniusi prognózisában még 3,4 százalékos GDP-csökkenéssel számolt. Az idei csökkenést 2021-ben 4,7 százalékos növekedés követi majd.

Az euróövezet bruttó hazai terméke az idén 8,0 százalékkal csökken, jövőre 4,3 százalékkal emelkedik. Az Egyesült Államokban az idén 5,2 százalékos lesz a GDP-csökkenés amit jövőre 4,1 százalékos növekedés követ majd.

Júniusban a globális olajtermelés napi 3 millió hordóval napi 86,29 millió hordóra csökkent. Mivel az OPEC az átlagnál nagyobb mértékben csökkentette termelését, részaránya a globális termelésnek közel negyedére, 25,8 százalékra csökkent, 1,3 százalékponttal alacsonyabbra az előző havinál.

Áprilisban az OPEC és a szervezeten kívüli nagyobb olajtermelők Oroszország vezetésével a kitermelés napi 9,7 millió hordós csökkentésében állapodtak meg májustól júliusig. A csökkentés mértékét azonban a határidő lejártával egyes értesülések szerint napi 7,7 millió hordóra fognák vissza. (MTI)

Címlapkép forrása: Pixabay

  NRGreport
Címkék
#Brent   #GDP   #olaj   #olajtermelés   #OPEC+  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.