Vállalatok

Hidrogénhajtású furgonok a Quantron-tól

NRGreport | 2020.07.15. 12:29

A Quantron AG, az AE Driven Solutions GmbH műszaki támogatásával hidrogénhajtású 3,49 tonna feletti furgonok gyártásába kezd. A kezdetekben a kínálat az IVECO Daily és a Quantron Q-LIH2 modellekre épülő platósokat és dobozos teherautókat öleli fel, de tervezik további járműtípusok és gyártók modelljeinek bevonását is a termékpalettába – áll a németországi Quantron AG közleményében.

A nemzetközi klímaegyezmények által támasztott feltételek óriási kihívásokkal járnak. A közlekedési szektornak és azon belül különösen a teherfuvarozásnak is nagymértékben hozzá kell járulnia, hogy ezek a célok elérhetőek legyenek. 

Gyakori vita tárgya, hogy az akkumulátoros e-mobilitás vagy az üzemanyagcella a jobb megoldás. Holott ez nem lehet vagy-vagy kérdése, mivel a hidrogénhajtású jármű ugyanúgy elektromos meghajtású, ami egy kémiai reakcióból nyer energiát, vagyis ezek a technológiák kiegészítik egymást és a kombinálásuk segítségével olyan járművek állíthatóak például üzembe, melyek 1200 kg hasznos teherrel megrakodva, 400 km-t is képesek megtenni.   

Június 10-én a német kormány olyan klímapolitikai stratégiát alkotott amiben a hidrogén kulcsfontosságú és jövőbe bemutató energiahordozóként lett megjelölve, aminek segítségével elérhetővé válnak a német és nemzetközi klímacélok. Megalakult az ún. Hidrogén-Tanács is, melynek feladata ezen stratégia folyamatos monitorozása és fejlesztése. 

A hagyományos robbanómotoros technologiával szemben a hidrogénmeghajtás nem termel szén-dioxidot, mikrorészecskéket és mérgező gázokat, hiszen az üzemanyagcellás reakció során, mint melléktermék, csupán vízgőz keletkezik. Ehhez adódnak még az elektromos járművekkel járó egyéb előnyök, mint például az adó és útdíj kedvezmények, illetve a hagyományos dízelüzeműekkel szembeni csekély üzemeltetési és karbantartási költségek.

A Quantron vállalat célja, hogy a 3,49 tonna feletti teherjárműveket is ellássa hidrogénhajtással és emellett kiterjessze a megoldásait a bármilyen felépítménnyel rendelkező teherre, márka- és modell-semlegesen.

Fontos kiemelni azt is, hogy a stratégiai partner, az AE Driven Solutions vállalat pedig képes megoldani a már forgalomba helyezett járművek átépítését hidrogénhajtásúra, ami szintén hozzájárul a szén-dioxid kibocsátás jelentős csökkentéséhez.  Az Iveco Daily 4,2 és 7,2 tonnás modelljeinek alapjaira építve a Quantron olyan modelleket fog útnak indítani, amelyek a hidrogéntank méretétöl is függően 300-500 km hatótávolságra is képesek lesznek – ígéri a vállalat közleménye.

Címlapkép forrása: Quantron AG

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.