Fenntarthatóság

A járvány miatt csökkent a kibocsátás, mégis drágul a CO2-kvóta

NRGreport | 2020.07.16. 11:37

Több mint tíz éve nem látott szintre, 30 euró fölé drágult az egy tonna szén-dioxid kibocsátását lehetővé tevő kvóta ára az uniós kereskedelmi rendszerben.

Váratlannak tűnik a drágulás, hiszen a pandémia miatti globális korlátozások erősen visszavetik az idei kibocsátást, és ebből – elvileg – a kvóta árának csökkenése következne – írja a G7.

Igaz, az árfolyam már korábban sem feltétlenül úgy mozgott, ahogyan arra a számítani lehetett. A tonnánkénti kvótaár utoljára a 2008-as válság előtt volt 30 euró fölött. 2012 és 2018 között pedig sosem lépte át a 10 eurót. Ezt követően viszont egy uniós reform és a melegebb nyarak miatt viszonylag gyorsan drágult, és tavaly ősszel már 25 euró körül alakult a kurzus.

Az egyik magyarázat a jelenségre az, hogy ezekkel a kvótákkal árupiaci termékekhez hasonlóan lehet kereskedni, így a kurzus alakulását sosem csak a tényleges felhasználás alakítja. A Bloomberg elemzése szerint most például egyrészt a korábban áresésre játszó befektetők szálltak ki ezekből a pozícióikból, ami árnövelő hatással jár. Másrészt van egy olyan várakozás, hogy a klímasemlegesség céljával összehangolt 750 milliárd eurós uniós gazdaságélénkítő csomag megvalósulása felértékeli a kvótakereskedelmi rendszert, ami az árak további növekedésével járhat – magyarázza a G7 cikke.

Címlapkép forrása: Pixabay

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.