Innováció

Már nem csak álom a nulla kibocsátású közúti fuvarozás

NRGreport | 2020.07.16. 07:25

Számos európai vállalat csatlakozott a Rotterdami kikötői hatóság és az AirLiquide kezdeményezéséhez, amellyel egy hidrogén töltőállomásokból álló folyosó kiépítését tűzték ki célként Hollandia, Belgium és Németország területén – írja a Villanyautósok.hu.

A projekt célkitűzése, hogy 2025-ig legalább 1000 db hidrogén tüzelőanyagcellás tehergépkocsi közlekedhessen a régióban. A projekt partnereiként a Dutch VDL Group, az Iveco az amerikai startup, a Nikola Motors szállíthatja majd az üzemanyagcellás teherautókat.

A megvalósíthatósági tanulmány számításai szerint, az 1000 kamion zökkenőmentes ellátásához 25 nagy kapacitású hidrogén töltőállomásra lesz szükség Hollandia, Belgium és Németország területén. Ebből körülbelül 500 teherjármű a rotterdami kikötőből indul majd áruszállító útjára.

Forrás: AirLiquide

„Az együttműködéssel lendületet adhatunk a nulla kibocsátású közúti szállításnak” – nyilatkozta Allard Castelein, a rotterdami kikötő vezérigazgatója.

A hidrogént a tervek szerint csekély karbonlábnyommal, elektrolízissel állítanák elő. A folyosó további bővítéséről egyelőre nem születtek konkrét döntések, de a rotterdami kikötő és az Air Liquide további partnereket szeretne bevonni a jövőben.

Nem ez az első ilyen projekt, amelyben Rotterdam városa és az AirLiquide együttműködik. A RH₂INE projektben 17 partner vesz részt az úgynevezett Rajna-Alpok folyosó kialakításán, amely Rotterdamtól Genovaig terjed, és tisztán hidrogén-alapú szállítmányozási útvonalat akarnak létrehozni a vízi, közúti és vasúti szállítás integrálásával – emlékeztet a Villanyautósok.hu.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.