Szabályozás

1,8 ezer milliárd euró a helyreállítási csomag

NRGreport | 2020.07.21. 09:17

Öt napig tartó vita után született meg a megállapodás a koronavírus utáni helyreállítási csomagról és az EU hétéves költségvetéséről. Az EU-csúcson végül egy 1,8 ezer milliárd eurós költségvetés született és ebben van egy 750 milliárd eurós vissza nem térítendő helyreállítási csomag, amivel a koronavírus által leginkább sújtott országokat segítik.

A 2021-27-es időszakra vonatkozó költségvetés összege pedig 1074 milliárd euró lesz. Az eddigi második leghosszabb EU-csúcs döntését végül az Európai Tanács elnöke,  Charles Michel javaslata hozta meg: a 750 milliárdból 390 milliárd euró jut majd vissza nem térítendő támogatásként a koronavírus-járvány sújtotta országok gazdasági helyreállításra, de a tagállamok további 360 milliárd euró hitelt is felvehetnek.

Forrás: EU Council Press

A költségvetési megállapodásban a jogállamisági feltételrendszer is megmaradt. Ha az Európai Bizottság által javasolt új jogállamiság mechanizmus megállapítja, hogy egy tagállamban megsértik a jogállamiságot, akkor a tagállami kormányokat képviselő Európai Unió Tanácsában minősített többséggel fognak dönteni a szankciókról, mondta Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. A megállapodást követő sajtótájékoztatón azt is hozzátette, hogy az ülésen döntöttek az úgynevezett saját források reformjának elindításáról, mint a digitális illeték, vagy a magasabb karbonkibocsátással gyártott importtermékekre kivetett vám. 

Abban is megállapodtak, hogy lesznek költségvetési visszatérítések, amelyekhez a költségvetési fegyelem iránt elkötelezett takarékos országok ragaszkodtak, így Németország, Hollandia, Ausztria, Svédország és Dánia fognak majd visszatérítést kapni. (Index, 444, hvg.hu)

Címlapkép forrása: EU Council Press

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.