Fenntarthatóság

Energiahatékonysági beruházások csökkenthetik az ipar környezeti terhelését

NRGreport | 2020.07.22. 05:49

Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégia megalkotása érdekében Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára a magyarországi ipari és szolgáltatói szektor nagy energiafogyasztóival egyeztetett.

A résztvevők egyetértettek, hogy energiahatékonysági beruházásokkal és technológiai fejlesztésekkel tartósan csökkenthető az ipari termelés környezeti terhelése.

Hozzátették, a dekarbonizációs cél az ipari és a szolgáltatói szektorban is a kibocsátások visszafogásával érhető el, amelynek a versenyképesség megőrzése mellett kell megvalósulnia.

A közlemény szerint az online megbeszélésen Kaderják Péter emlékeztetett, hogy a 2050-es klímasemlegesség eléréséhez valamennyi kibocsátó szektorban – így az ipari és szolgáltatóiban is – tartós változások szükségesek, amelyhez indokolt a magyarországi nagy energiafogyasztók üzleti stratégiájának hosszú távú, fenntartható átalakítása.

A kibocsátások 19 százaléka az iparból származik – emelte ki az államtitkár, így a szektor dekarbonizációja komoly potenciállal bír, és jelentősen hozzájárulhat az ország gazdaságának klímasemleges átalakításához.

Az ITM további egyeztetéseket tervez nagy energia fogyasztó vállalatok és érdekképviseleti szervezetek vezetőivel. A kerekasztal-beszélgetéseken megfogalmazott javaslatok hozzájárulhatnak a szakmai és társadalmi konszenzuson alapuló Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégia megalkotásához, a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben szereplő vállalásokhoz – olvasható a minisztérium közleményében.

Címlapkép forrása: Pixabay

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.