Rezsi

Kilátások napelemes pályázatokra

NRGreport | 2020.07.22. 09:03

A közelmúltban több napelemes építést/kialakítást is lehetővé tevő pályázat jelent meg, amiknél a keret a nagy gyorsasággal ki is merült. De nem kell csüggednie azoknak a vállalkozásoknak, akik lemaradtak a lehetőségről, hiszen további támogatások várhatóak – írja az Alternativenergia.hu.

Eddig

A 2019 második, illetve 2020 első félévében kiemelt figyelmet kaptak az energiahatékonyság növelését, illetve a saját energiaellátást biztosító fejlesztések. Több pályázati kiírás is megjelent, ami ezeken a területeken segítette a kis- és középvállalkozások fejlesztési elképzeléseit:

GINOP-4.1.4-19 – Megújuló energia használatát, energiahatékonyság növelését célzó épületenergetikai fejlesztések támogatása – pályázati kiírás már a 3. szakaszába lépett, és továbbra is van lehetőség 15 kW-osnál nagyobb napelemes, vagy kisebb, de kombinált energetikai fejlesztéses rendszerek kialakítására. Ugyanakkor a korábban dedikált forrást már messze meghaladták a benyújtott igények, így további keretemelés nélkül csak kis nyerési eséllyel tudnak pályázni már a vállalkozások.

GINOP-1.2.8-20 / VEKOP-1.2.6-20 – A mikro-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztések támogatása – kiírásokat elsősorban a koronavírus hívta életre, hogy megsegítse a járvány miatt nehéz helyzetbe került vállalkozásokat. Ez a felhívás rendkívül széles körben tett lehetővé fejlesztéseket, így eszközbeszerzés, képzés, tanácsadási szolgáltatás mellett akár napelemes rendszer kiépítését is. Viszont hatalmas volt az érdeklődés a pályázati lehetőség iránt, és a dedikált keretek napok alatt kimerültek.

Ezután

Vélhetően a nyár folyamán újranyitják a korábban ideiglenesen is felfüggesztett GINOP-4.1.3-19-es, Napelemes rendszer telepítésének támogatása mikro-, kis- és középvállalkozásoknak című pályázati lehetőséget, ahol a KKV-k 5-15 kW közötti napelemes rendszerek létesítésére kérhettek támogatást. A korábban dedikált 23,92 milliárd Ft-os keretre ezidáig csupán 5,23 milliárdnyi igény ment be. Egyes források szerint a keretből 10 milliárd Ft átcsoportosításra kerül majd más típusú fejlesztésekre, de még így is több mint 8,5 milliárd Ft áll majd rendelkezésre. Az ismételt megnyitással várhatóan feltámad az érdeklődés, és rohamosan fogyni fog a még maradék forrás. 

Emellett a 2020.04.21-én megjelent közlönyben már nevesítésre került két újabb napelemes rendszer fejlesztést lehetővé tevő tervezett kiírás. A GINOP-4.1.5-20 kódszámú Energiahatékonyság növelését, megújuló energia használatát célzó épületenergetikai fejlesztések támogatása című felhívás szintén a mikro-, kis- és középvállalkozásokat kívánja támogatni Pest megyén és Budapesten kívüli területeken. A pályázati felhívás részletei még ismeretlenek, viszont várhatóan 4 milliárd Ft-os tervezett kerettel kerül majd kiírásra.  

GINOP-4.1.6-20 kódszámú és Saját villamosenergia-fogyasztás kiváltását célzó napelemes rendszerek telepítésének támogatása mikro-, kis- és középvállalkozásoknak című kiírás szintén a közeljövő egyik fontos pályázati lehetősége lesz. A pályázók köre a címből láthatóan szintén a KKV-k lesznek, és ugyancsak 4 milliárd Ft-os keretre pályázhatnak majd. A támogatást ugyancsak a vidéki telephelyű/székhelyű vállalkozások vehetik majd igénybe. Pályázni olyan napelemes rendszerek beszerzésére és telepítésére lehet majd, ami a saját energiafogyasztás fedezését szolgálja hálózati villamosenergia-termelés céljából.

A következő fejlesztési ciklusban (2021-2027) is várhatóak lesznek olyan jellegű támogatások, amik a megújulok, és ezáltal a napelemes rendszerek kialakítását fogják támogatni. Az Európai Unió és nemzeti szinten kitűzött klímacélok eléréséhez is szükségszerű, hogy megfelelő támogatási rendszer mellett minden szféra (állami, gazdasági és lakossági) kivegye a részét a környezetbarát technológiák minél szélesebb körben történő alkalmazásában – fűzi hozzá az Alternativenergia.hu cikke.

Címlapkép forrása: Pixabay

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.