Fenntarthatóság

A Temze szennyezettsége beérte a Jangcét

NRGreport | 2020.07.24. 05:14

A világ egyik műanyaggal leginkább szennyezett folyója lehet a Temze, a folyó egyes szakaszain másodpercenként 94 ezer darab mikroműanyag is áthaladhat – írja az Alternativenergia.hu a BBC alapján. Felül kellene vizsgálni azokat a szabályokat is, amelyek lehetővé teszik egyes nedves törlőkendők “lefolyóba dobhatónak” minősítését.

Az Egyesült Királyság egyik legfontosabb víziútja ilyen szempontból szennyezettebb, mint a Rajna vagy a Duna. A Temze állapotát vizsgálva parányi plasztikdarabokat találtak rákokban, a part mentén pedig nagy mennyiségben halmozódik fel a vécébe dobott nedves törlőkendő, amely helyenként “kendőzátonyokat” képez – hívták fel a figyelmet a Londoni Egyetem, a londoni Természettudományi Múzeum és a Zoológiai Társaság kutatói, akik a világ több pontján végeztek vízminőség-vizsgálatot. A kutatás eredménye szerint a Temze vizében több a műanyag, mint a Rajnában, a Dunában, az olaszországi Póban vagy az amerikai Chicago folyóban. Csak a kínai Jangce szennyezettebb plasztikkal, mint London folyója. A kutatócsoport egyelőre nem tudják a pontos okát, hogy miért ilyen magas a műanyagszennyezés a Temzében, de a lakosok sokat tehetnének a folyó tisztaságáért műanyaghasználati szokásaik megváltoztatásával.

A mikroplasztik nagy többsége valószínűleg nagyobb műanyagtárgyak, főleg ételcsomagolások széttöredezéséből származik, de növelik a szennyezettséget a kozmetikai szerekből származó mikrogyöngyök és a műanyagot tartalmazó tisztítószerek is. A kutatók szerint felül kellene vizsgálni azokat a szabályokat is, amelyek lehetővé teszik egyes nedves törlőkendők “lefolyóba dobhatónak” minősítését is. A Természettudományi Múzeum laboratóriumában felboncolt folyami rákok testében “sokkolóan sok” műanyagdarabkát találtak – közölték a kutatók.

Címlapkép forrása: Pixabay

  NRGreport
Címkék
#Duna   #Jangce   #mikroműanyag   #Temze   #UK   #vízszennyezés  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.