Fenntarthatóság

Járvány, talpra állás, klímaváltozás: 2020 első féléve az EP-ben

NRGreport | 2020.07.24. 13:18

A Covid19-járvány hatásainak enyhítéséért 2020 első felében az EP számos intézkedésen dolgozott, amelyek támogatják az embereket, a gazdaságot és a klímaváltozás elleni küzdelmet – írja az Európai Parlament közleménye.

Vészhelyzeti intézkedések

A Parlament első lépésben márciusban jóváhagyta a világjárvány negatív hatását enyhítő lépéseket. Az első hetekben az intézkedések fókuszában a a vírus terjedésének lassítása, az uniós tagállamok ellátása orvosi eszközökkel és berendezésekkel, a kutatás támogatása, az európai szolidaritás erősítésea gazdaság támogatása, a munkahelyek védelme és az európaiak külföldről történő hazajuttatása állt. Az EU ennek érdekében több százmilliárd eurót tett elérhetővé.

A kutatások és a védőoltás kifejlesztésének támogatása

A Parlament számos módon támogatta a hatékony gyógymódok és vakcinák kifejlesztését célzó kutatásokat és innovációt. Az EU első lépésként a „Horizont 2020” kutatási keretprogram forrásaiból 48,25 millió eurót különített el, melyből 151 kutatócsoport 18 kutatási projektjét támogatja, majd ezt további kutatási projektek támogatása követte. A kutatók többek között vakcinák, új gyógymódok és diagnosztikai gyorstesztek kifejlesztésén, valamint a járványvédelmi felkészülés és reakció javításán dolgoznak.

Ide kattintva megtalálja idővonalat, amelyen összefoglaltuk a Covid19-járvánnyal kapcsolatos uniós intézkedéseket.

A gazdaság talpra állítása és az Unió jövőbeli finanszírozása

Az EP-képviselők egy, a megújuló energiára építő, nagyszabású gazdaságélénkítő csomag kidolgozását kérték a Bizottságtól, és üdvözölték a májusi javaslatot egy 750 milliárd eurós helyreállítási csomagra és a következő hosszú távú költségvetésre.

Úton a fenntartható Európa felé

Az európai zöld megállapodás kijelölte az utat egy fenntartható, klímasemleges Európa felé. A Parlament az éghajlatváltozás elleni küzdelmet tekinti az egyik legfontosabb témának az EU által javasolt helyreállítási csomag kapcsán, amely segít az európai gazdaságnak kilábalni a koronavírus okozta válságból. A csomag célja is az, hogy egyszerre segítse a gazdaság talpra állítását és az éghajlatváltozás elleni küzdelmet.

Az EP emellett véleményezte az EU következő, 2030-ig érvényes biodiverzitási stratégiáját a biológiai sokféleség megőrzése érdekében, és megvitatta a fenntartható élelmiszerellátásra vonatkozó stratégiát is – írja a közlemény.

Címlapkép forrása: Pixabay

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.