Fenntarthatóság

Görögország méretű erdőterület égett le Szibériában

NRGreport | 2020.07.28. 07:42

Oroszországban egy hét alatt megduplázódott az a terület, amin tűz pusztít. Az elmúlt időszakban akkora térség égett le, ami megfelel Görögország méretének.

Az Oroszországban a dühöngő erdőtüzek pusztította terület július végén egy hét alatt több mint kétszeresére nőtt – írja a Moscow Times híre alapján a Napi.hu.

A helyzet Szibériában és az ország távol-keleti részén a legsúlyosabb. Az oroszországi erdőkkel foglalkozó hivatal számításai szerint összesen 148 erdőtűz pusztított az országban a katasztrófa súlyosbodása előtt, amelyek majdnem 68 ezer hektár területet érintettek. Néhány nap alatt további 155 tűz keletkezett, amelyek majdnem 33 ezer négyzetméteren kezdték letarolni a növényzetet.

A Greenpeace arra figyelmeztetett, hogy az idei oroszországi erdőtüzek minden idők legsúlyosabb tűzkatasztrófáját okozhatják az országban, és jelentős szén-dioxid-kibocsátással járulhatnak hozzá a globális felmelegedéshez.

Az orosz erdőügyi hivatal tájékoztatása szerint Szibériában a tüzek 91 százalékát nem oltják, mert úgynevezett ellenőrzési zónákban esnek. Az ellenőrzési zóna olyan területeket jelent, amelyeken nem él számottevő lakosság, és a szakértők számításai szerint a tűzoltás nagyobb költséggel járna, mint amekkora anyagi kárt a pusztítás okoz.

Címlapkép forrása: Pexels.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2022 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.