Mobilitás

A Renault villanyautójának sikere egy új korszak fontos mérföldköve

NRGreport | 2020.07.29. 09:12

Európában a francia autógyártó Zoe nevű teljesen elektromos autójából adtak el a legtöbbet 2020 első félévében, maga mögé utasítva ezzel a Tesla Model 3-at – jelent meg a Portfolion.

A Renault Zoe gyártását 2012-ben kezdték el, majd néhány újratervezés és átalakítás után, mostanra olyannyira népszerű lett, hogy közel 38 ezer darabot adtak el belőle Európában 2020 első félévében, ezzel mind a Tesla Model 3-at, az elektromos Volkswagen Golfot, és a Nissan Leafet is maga mögé tudta utasítani.

Felipe Munoz, a Jato Dynamics nevű autóipari kutatócég elemzője szerint azért meglepő a Zoe mostani sikere, mert az autó lényégében egy jó ideje alig változott, leszámítva néhány hatótávolságbeli, technológiai, és dizájnbeli fejlesztést.

A sikerhez hozzátartozik, hogy a német és a francia kormány nagyon komoly ösztönzőkkel buzdítja a fogyasztókat, hogy vásároljanak elektromos autókat. A francia kormány akár 7 ezer eurós támogatást is ad az elektromos autó vásárlásra, emellett a régi járművek beváltásával további 5 ezer eurós támogatást lehet szerezni. A német kormány pedig 9 ezer eurós támogatást kínál járművenként.

Az még ezután fog kiderülni, hogy a Zoe bombasikere mennyire lesz fenntartható, hiszen a versenytársak is beleerősítettek. Például a Volkswagen régóta várt ID.3 típusú autójának értékesítése is most indult. Az autó nagyjából 38 ezer eurótól kezdődik, és a Bloomberg autóipari elemzője szerint az ID.3 technológiai szempontból közelebb áll a Tesla Model 3-hoz, mint a Zoe. A Volkswagen mellett a PSA-tól is lehet számítani két új modellre, hiszen a cég már megkezdte két elektromos autó, a Peugeot 208 és az Opel Corsa népszerűsítését.

Címlapkép forrása: Rolf Schulten/Bloomberg via Getty Images / Portfolio

  NRGreport
Címkék
#autóipar   #e-mobilitás   #elektromos autó   #Nissan   #Opel   #Peugeot   #Renault   #Tesla   #VW  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.