Fenntarthatóság

Az amerikai áramigény negyedét már megújuló energiák biztosítják

NRGreport | 2020.07.31. 10:44

Állva hagyta a hagyományos energiaforrásokat a szél-, és a napenergia termelés az Amerikai Egyesült Államokban, ráadásul több mint 40 éves mélypontra zuhant a szén – írja a Napi.hu.

Az idei év első 5 hónapjában az Egyesült Államokban a megújuló energiaforrások (a biomassza, a geotermikus energia, a vízenergia, napenergia és a szélenergia) lényegesen több villamos energiát termeltek, mint szén vagy atomenergia. Az Amerikai Egyesült Államok Energiainformációs Ügynökségének (U.S. Energy Information Administration; EIA) jelentése szerint a május külünösen jól teljesített, mert ekkor a megújuló energiaforrások a nettó villamosenergia-termelés több mint a negyedét (25,3 százalék) adták a hálózatra.

Az EIA elemzése azt is kimutatta, hogy a nap, és a szélenergiafolyamatos, erős növekedése a tengerentúlon odáig jutott, hogy minden más energiaforrásnál gyorsabban terjed. 2020 január-május közti időszakban a napenergiával termelt áram mennyisége 23,1 százalékkal bővült (éves összehasonlításban) a 2019-es azonos időszakhoz képest), a szélé 11,5 százalékkal.

A két zöldenergiás forrásból generált áramtermelési adatok 14,2 százalékkal mutatnak többet az egy évvel ezelőtti szintnél; a növekedési spirált azonban ennél is látványosabban mutatja meg az, hogy az idei év első öt hónapjában a teljes amerikai villamosenergia-termelésnek már 12,6 százalékát biztosították e forrásokból.

A vízenergiával, a biomasszával és a geotermikus energiával együtt számolva az egy évvel korábbi 20,2 százalékról 22,3 százalékra sikerült növekedni. (Csak viszonyításként: a magyarországi áramtemelésben a megújuló energiás arány nagyságrendileg 12,5 százalék körüli értéken billeg.)

Az Egyesült Államokban a megújuló energiaforrások 2020 májusában harmadával több energiát termeltek, mint a regnáló elnök, Donald Trump által évek óta – legalábbis: szóban – megmenteni hivatott szén.

Címlapkép forrása: Pixabay

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.