NRGreport
Menü

Repedező szövetség

Tovább mélyítheti az olajkartell és a vele együttműködő országok, elsősorban Oroszország szövetségén már régebb óta mutatkozó repedéseket az olajárak elmúlt hónapokban tapasztalható emelkedése – írja a Portfolio elemzése.

Az olajországokat tömörítő szervezet tagjainak jelentős érdekeltérésének akár végzetes hatása is lehet az OPEC+ szövetség számára, melynek esetleges kudarca akár súlyos, globális hatásokkal járó geopolitikai konfliktusok kockázatát is magában hordozhatja a Közel-Keleten.

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) Oroszországgal és több jelentős termelővel kiegészült szövetsége (OPEC+) nem kis részben maga is felelős az olaj árának áprilisi összeomlásáért. A COVID-19 miatt már az első negyedévben esni kezdett a globális kereslet, ennek ellenére az olajkartell és a többi olajország még ekkor is a korábbi magas szinten folytatta a kitermelést, ami a globális olaj-túlkínálat további növekedéséhez, az árak további eséséhez, a WTI piacán pedig negatív árak kialakulásához vezetett.

Szaúd-Arábia ugyan már a március eleji OPEC+ ülésen napi 1,5 millió hordós termeléscsökkentésre tett javaslatot, ebbe azonban az oroszok nem egyeztek bele, így még csaknem két hónapig mindenféle önkorlátozás nélkül öntötték a járványtól függetlenül is túlkínálatos piacra az olajat. Végül az OPEC+ az olajpiac történetében korábban nem látott mértékű, napi 9,7 millió hordós termeléscsökkentésről állapodott meg áprilisban. Ez a mennyiség a 2019-es globális felhasználás mintegy 10 százalékának felel meg, és a lépéssel az OPEC kitermelése közel három évtizedes mélypontra, az öbölháború óta nem látott szintre esett vissza.

Nem egy, a szervezet kötelékébe tartozó ország azonban nem teljesítette vállalását. Májusban az OPEC-tagok mindössze a közösen meghatározott termeléscsökkenés 84 százalékát teljesítették, míg a nem OPEC-tagok megfelelése 92 százalékon alakult. Így 9,7 millió hordó helyett májustól valójában csak 8,44 millió hordóval mérséklődött a szervezet termelése. Júniusban a vállalás összességében már 111, míg júliusban - az élénkülő kereslet hatására - 94 százalékon teljesült.

Ilyen előzmények után a szövetség jövőjét számos megoldatlan kérdés árnyékolja, ezeket elemzi részletesen a Portfolio cikke itt.

Forrás: Portfolio