Vállalatok

Újabb szélerőműparkkal erősít az ALTEO

NRGreport | 2020.08.19. 06:22

Aláírták az üzletrész adásvételi szerződést, melynek értelmében az ALTEO Nyrt. megvásárolta a Pannon Szélerőmű Villamosenergia Termelő és Értékesítő Kft. 100 százalékos tulajdonrészét az EIH Termelő és Szolgáltató Kft.-től, így a Győr-Moson- Sopron megyei Bábolna határában található, 15 MW-os összteljesítményű szélerőműpark került a társaság tulajdonába – derül ki az ALTEO sajtóközleményéből. Az akvizíciónak köszönhetően az ALTEO Csoport piaci részesedés tekintetében megerősítette második helyét a hazai szélerőmű piacon.

Augusztus 18-án az ALTEO Nyrt. adásvételi szerződést írt alá a EIH Termelő és Szolgáltató Kft-vel a tulajdonában lévő, 7 toronyból álló, 15 megawatt összteljesítményű bábolnai szélerőműparkot működtető társaság, a Pannon Szélerőmű Villamosenergia Termelő és Értékesítő Kft. megvásárlásáról. Az üzletrész adásvételi szerződés aláírása a tranzakció első lépése, a Céltársaság üzletrészének tulajdonjoga – a szerződésben részletesen meghatározott – feltételek teljesülése esetén száll át a Társaságra.

Az ALTEO Csoport jelentős tapasztalattal rendelkezik a szélerőművek jövedelmező működtetése területén, hiszen a most megvásárolt szélerőmű parkon kívül évek óta megújuló energiatermelési portfóliójának része az ácsi, jánossomorjai, pápakovácsi, a törökszentmiklósi és tavaly óta a bőnyi szélerőműpark is. A mostani felvásárlással a társaság piaci részesedés tekintetében megerősítette második helyét a magyar szélerőmű piacon, hiszen a birtokában lévő szélerőmű portfolió nominális kapacitása ezzel a lépéssel 47 MW-ra nő. Az akvizíciót követően az ALTEO Csoport megújuló erőforrásokra épülő erőműveinek összteljesítménye 54-ről 69 MW-ra ugrik, teljes villamos energiatermelő kapacitása pedig meghaladja a 122 MW-ot.

A most megvásárolt bábolnai szélerőműpark által megtermelt villamos energiát a társaság a Kötelező Átvételi Rendszer (KÁT) keretében értékesíti a park KÁT jogosultságának 2025. július 31-i kifutásáig. Az ALTEO biztos abban, hogy az erőművet e dátumot követően is hatékonyan, stabil EBITDA termelés mellett tudja működtetni portfóliójának részeként, saját szabályozási központja révén.

„A bábolnai szélerőműpark megvásárlása szervesen illeszkedik az ALTEO növekedési stratégiájába és energiatermelési portfóliójába, amelyben – a magas hatásfokú földgáz alapú erőművek birtoklása és működtetése mellett – kiemelt szerepet kapnak a megújuló energiaforrásokat hasznosító erőművek is. Fontos célkitűzésünk ugyanis, hogy kihasználjuk a különböző energiatermelési típusok egyidejű üzemeltetésében rejlő szinergiákat. Cél a gázerőművi portfoliónk jelentős bővítése is, ami pedig lehetővé teszi további megújuló kapacitások szabályozási központba integrálását, így ez a tranzakció az ALTEO számára éppen a megfelelő időben tudott megvalósulni” – mondta ifj. Chikán Attila, az ALTEO vezérigazgatója.

Az ALTEO a kezdetektől fogva a környezetvédelem, a társadalmi felelősségvállalás és a felelős vállalatirányítás elvei alapján működik. Stratégiai célkitűzésünk, hogy befektetéseink során is ezen ESG elveket tartsuk szem előtt. A COVID járvány kapcsán pedig bebizonyosodott, hogy felértékelődnek azok a befektetések, amelyek a gazdasági helyzet alakulásának kevésbé kitettek, és működésük ebben a válsághelyzetben is stabil tud maradni. Ezért mindenképpen jelentős eredménynek látjuk, hogy egy ilyen tulajdonságokkal bíró, még hosszú évekig KÁT-ba termelő szélerőmű-parkkal bővül tovább az ALTEO erőművi portfóliója.” – hívta fel a figyelmet Kovács Domonkos az ALTEO vállalatfelvásárlásokért és tőkepiaci műveletekért felelős vezérigazgató-helyettese.

Címlapkép forrás: Pixabay

  NRGreport
Címkék
#akvizíció   #ALTEO   #Bábolna   #szélerőmű  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.