Trading

Törökország másodszor is meghosszabbította kutatóhajója küldetését a Földközi-tenger vitatott részén

NRGreport | 2020.08.28. 13:45

Törökország szeptember 1-ig meghosszabbította Oruc Reis nevű szeizmikus kutatóhajó küldetését a Földközi-tenger keleti medencéjében, ahol Görögország által vitatott területen vizsgálódik energiahordozók után – jelentette csütörtökön az NTV török hírtelevízió.

Recep Tayyip Erdogan augusztus 7-én jelentette be, hogy országa újrakezdi a földgáz utáni kutatásokat a Földközi-tengeren, miután Görögország és Egyiptom tengerjogi megállapodást írt alá a két ország kizárólagos gazdasági övezetéről és a kontinentális talapzatok hovatartozásáról. Ankara nem ismeri el az egyiptomi-görög egyezményt, mert szerinte Görögország azzal – az égei-tengeri szigetei révén – kiterjesztette kontinentális talapzatát és kizárólagos gazdasági övezetét.

Törökország augusztus 10-én jelent meg ismét hajóival a területen, amelyre válaszul a szintén NATO-tag Görögország, illetve szövetségesei is megerősítették ottani katonai jelenlétüket. Az Oruc Reis első körben augusztus 23-ig végzett szeizmikus vizsgálatokat a térségben, de vasárnap a török haditengerészet arról tájékoztatott, hogy augusztus 27-ig meghosszabbítják a küldetését. A kutatóhajót hadihajók kísérik. Athén mellett Nicosia is szuverenitása megsértését látja a tevékenységben.

A török-görög tengerjogi vitában Németország próbál közvetíteni. Heiko Maas német külügyminiszter kedden Görögországba és Törökországba utazott.

Az athéni megbeszélést követően Níkosz Déndiasz görög külügyminiszter azt mondta, hogy Görögország kész tárgyalni az energiahordozók kapcsán Törökországgal a kialakult feszültségről, de ragaszkodik a jogaihoz.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter kedden Ankarában pedig azt mondta, hogy Törökország is kész előfeltétel nélkül tárgyalni minden érintett féllel az energiahordozók igazságos szétosztásáról. Cavusoglu egyúttal azonban arra intette Athént, hogy hagyjon fel a pimaszkodással, és nehogy "helytelenül lépjen", mert Ankara nem vonakodik majd azt tenni, "ami szükséges".

Görögország, Ciprus, Franciaország és Olaszország szerdán háromnapos közös hadgyakorlatot kezdett a Földközi-tenger keleti medencéjében. A légi és tengeri műveletekre Krétától és Ciprustól délre kerül sor.

Athén és Ankara közt régóta vita van a tengeri határok kapcsán, az elmúlt években a Földközi-tenger alatt felfedezett hatalmas földgázmezők pedig tovább mélyítik az ellentétet.(MTI)

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.