Címlap

Betehet az újabb vírushullám az energiaszektornak

NRGReport | 2020.09.01. 02:48

Úgy tűnik, a nyersolaj teljesen érzéketlenné vált a hírekre és a készletadatokra, a koronavírus-járvány miatt felhalmozódott óriási nyersolajkészletek és a lecsökkent kereslet következtében –  írja a Világgazdaságban Végh István, a Saxo Bank elemzője.

A szakértő szerint míg egy évvel ezelőtt egy dupla hurrikánról szóló hír akár tíz dollárral is megdobta volna a fekete arany árát, addig az elmúlt héten mind a Brent, mind a WTI árfolyama egy dollár körüli mozgásokat mutatott. A Mexikói-öböl kitermelése 84 százalékkal csökkent, ám a finomítók kereslete még nagyobb százalékban esett vissza, mivel a hurrikán az Egyesült Államok olajkitermelésének 17 százalékát, míg finomítóinak 45 százalékát érintheti. Így aztán a befektetőknek más, jobban kereskedhető termékek után kellett nézniük az energiaszektorban.

A járványhelyzet miatt hozott intézkedések, mint például az utazási korlátozások, kijárási tilalmak, gyárbezárások drasztikus visszaesést okoztak az olaj- és üzemanyagkeresletben, valamint a petrolkémiai termelésben. A budapesti székhelyű MOL-csoport első féléves eredményeiben már számokban is látható a válság hatása: az Upstream szegmens EBITDA-ja 112 millió dollárra csökkent a második negyedévben év/év alapon a zuhanó olaj- és gázárak következtében. A Downstream szegmens újrabeszerzési árakkal becsült „tiszta” EBITDA-ja az előző évi szinthez képest jelentősen elmaradva 110 millió dollárt ért el a második negyedévben, elsősorban a májustól negatívba forduló finomítói árrések következtében.

Hogy mit hozhat egy második koronavírus járvány? Végh István szerint az energiaszektor kilátásai a járvány alakulásától függnek majd, illetve a következő hetekben ehhez a bizonytalansághoz hozzátesz majd az is, hogy a hurrikán miatt az érkező adatokban nagy kilengéseket várunk, amíg visszaáll az egyensúly az üzemanyagpiacon.

 

  NRGReport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.