Fenntarthatóság

Tippek a környezetbarát otthoni irodához

NRGreport | 2020.09.07. 12:00

A jövőben biztosan többet fogunk otthonról dolgozni, mint eddig, ezért ideje megtenni azokat a lépéseket, amiktől fentarthatóbb és zöldebb lesz a home office-unk.

A koronavírus járvány egyértelművé tette sok munkaadó részére, hogy a home office többé nem a kiváltságosok lehetősége, hanem ha lehet, a normál munkarend részévé kell tenni. Az elmúlt hónapokban az is bebizonyosodott, hogy nem kell már attól tartani, hogy a beosztottak kevesebbet dolgoznak otthonról, sőt több tanulmány is kimutatta, hogy az otthonmaradással nőtt a munkára fordított idő. A home office tehát minden bizonnyal az életünk része marad, ezért nem árt, ha még zöldebbé tesszük néhány környezetbarát megoldás tudatos otthoni alkalmazásával. Íme néhány tipp:

Természetes fény: nem szükséges magyarázni, hogy minél több természetes fény áll rendelkezésünkre az otthoni munkavégzéshez, annál kevesebb áramot fogyasztunk a mesterséges világítással. Azonban, ha mégsem megoldható, hogy a munkaállomás egész nap természetes fényt kapjon, akkor mindenképpen érdemes energiatakarékos LED izzókal megoldani a világítást.

A felesleges áramfogyasztás csökkentése: nem elég éjszakára kikapcsolni a számítógépet, hiszen sok eszköz kikapcsolt, de áramforrásra csatlakoztatott állapotában is fogyasztja az áramot. Érdemes tehát kihúzni az eszközöket, amikor már nem kell tölteni, illetve áttérni intelligens konnektorok használatára, amelyeket bekapcsolását időzíteni lehet azokra az időszakokra, amikor tényleg szükséges, hogy áram alatt legyenek. Emellett számos elektronikus eszköz rendelkezik energiatakarékos üzemmóddal is. Ha nincs szüksége arra, hogy a készülék maximális kapacitással működjön, akkor engedélyezze ezt a módot az energiatakarékosság érdekében. Ha szünetet tart, akkor pedig állítsa alvó üzemmódba a laptopot.

Hulladékcsökkentés: az már biztosan mindenki számára alapvetés, hogy jegyzetet nem papírra, hanem lehetőség szerint a telefonunkra vagy a gépünkre készítünk, mint ahogy egyértelmű az is, hogy kétoldalas nyomtatást használunk. Ideje ennél többet tenni annak érdekében, hogy tovább csökkentsük a szemétben landoló papírok számát például úgy, hogy a lehető legtöbb szolgáltatásról csak digitális számlát kérünk, a sárga csekkek helyett elektronikus csekket igénylünk és az irodai munkához szükséges eszközeink esetében pedig igyekszünk a környezetbarát, újrahasznosított anyagból készült verziót választani.

Növények beszerzése: esztétikai funkcióik mellett számos egyéb előnyük is van a lakásban tartott növényeknek. A közvetlen környezetünkben található zöld növények ugyanis nemcsak a kedélyállapotunkra vannak pozitív hatással, de a nagy melegben hozzájárulnak a szoba levegőjének hűtéséhez, illetve számos növény nagymértékben csökkenti a szoba levegőjének szennyezettségét és néhány közülük képes kiszűrni a lakásban található levegőből azokat az esetlegesen rákkeltő anyagokat, amiket a beltéri festékek, bútorok tartalmazhatnak.

A jövőben tehát minden bizonnyal többet dolgozunk otthonról, mint tettük azt a múltban, érdemes ezért az otthoni munkakörnyezetünket is minél hamarabb komfortossá és hosszútávon fenntarthatóvá alakítanunk.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.