Innováció

Hét évig dolgoztak magyar kutatók a sötétben világító épületszínezésen

NRGreport | 2020.09.12. 06:53

A magyar kutatók által tökéletesített építőipari innováció igazi áttörést jelent az épületdekorációs megoldások között. A francia Saint-Gobain Weber egyedi alapanyagainak felhasználásával kifejlesztett neonizáló fényfesték-technológia, melynek tökéletesítésén magyar kutatók dolgoztak hét évig, komoly reformnak számít az építőiparban. A környezetbarát anyag akár 8 évig is biztosíthatja a különleges foszforeszkáló hatást, a felvitele után pedig frissítést egyáltalán nem igényel.

Több mint hét év kutatómunkájának köszönhetően a világon egyedülálló fejlesztéssel lepte meg a francia Saint-Gobain Weber az építőipart. A magyar kutatók által véglegesített fejlesztésnek köszönhetően megszületett a NEON család, amelynek tagjai olyan különleges termékek, melyek a sötétben fénylő megjelenést kölcsönöznek az épületeknek kültéren és beltéren egyaránt. Az újítás elsősorban a szálloda- és irodapiac építészetében hozhat egyedülálló megoldásokat, de természetesen izgalmas lehetőséget rejt a lakosság számára is a lakások és a családi házak egyedi megjelenésének kialakításában. A díszítési célokra javasolt termékek jellemzően homlokzaton kelnek életre, ugyanakkor alkalmasak nyílászárók körüli tagozatok, erkélyek, loggiák vagy akár a házszám kiemelésére is, vagy a fényfugák akár fürdők és akár konyhák megjelenését is izgalmasabbá tehetik.

Bár már közel 100 évvel ezelőtt megkezdődött a kísérletezés a napfény energiáját felhasználó felületekkel, festékekkel, eddig nem született olyan megoldás, mellyel hosszan tartó színben fénylést lehet elérni, és akár nagy felületen is biztonsággal használhatóak. A francia központú építőanyag-gyártó cég most egy olyan megoldással állt elő, amely épületek külső és belső dekorációjában is különleges látványt biztosít, és a sötétben zöld, kék vagy vízkék színben foszforeszkálva biztosítanak majd egyedi megjelenést az épületeknek.

A weberNEON család termékei, úgy, mint a cementes fényfuga, fényfesték és öntisztultó fényvakolat egy mikrostruktúra változtatás eredménye, amely által a neonizáló termékekkel borított felület napfénnyel vagy mesterséges fénnyel töltődik és sötétben a magába szívott energiát fény formájában bocsátja ki, ragyogó hatást kiváltva. A foszforeszkáló épületszínező termékek a megvilágítás után hosszabban, órákon keresztül képesek leadni a „tárolt” energiát fény formájában, sőt, a foszforeszkálás megszűnését követően továbbra is világítanak és akár egész éjjel fehér fényt bocsátanak ki magukból.

A környezetbarát anyag akár 8 évig is biztosíthatja a különleges foszforeszkáló hatást, mely nem igényel rendszeres frissítést. Használatát a különleges megjelenés mellett azért is ajánlják a Weber szakemberei, mert a lámpafény sok esetben sokkhatást jelent a szervezetnek, ugyanakkor a „fénylés” nem vet fel ilyen problémákat. A termékek a sötétben biztonságérzet nyújtanak azzal, hogy a teret jobban láthatóvá, derengővé teszik. Ugyanakkor nem elhanyagolható szempont, hogy egy megfelelő méretű felület térmegvilágítást is kiválthat, komoly költségcsökkentést jelentve. Az innovatív fényvakolat megoldás továbbá – a nedvesség szabályozásának köszönhetően – optimális és tartós védelmet nyújt az algák és a gombák ellen. Az ásványi nemesvakolatokhoz hasonlóan felveszi a nedvességet, majd amint a nedvességhatás, például az eső megszűnik, a vakolat azt gyorsan és egyenletesen elpárologtatja.  Így a homlokzat évekig szép és tiszta maradhat – áll a cég közleményében. 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.