Címlap

Vitézy: enyhíteni kell a külvárosok közlekedési gondjait

NRGreport | 2020.09.13. 11:56

Nem fenntartható az a lakópark, ahol egy család két autó nélkül szinte élni sem tud – jelentette ki Vitézy Dávid, a 2020.szeptember 10-én tartott Lakás Konferencia 2020 rendezvényen. A közlekedési szakember és közgazdász szerint infrastruktúrafejlesztéssel kell elérni, hogy senki ne szenvedjen a fővárosba áramló autóforgalomtól. A közlekedési szakember szerint a megfizethető lakások olyan helyen legyenek elérhetőek és az újak is olyan helyeken épüljenek, ahol tömegközlekedés és más alapinfrastruktúra elérhető közelségben van.

Az egész napos konferencián ingatlanfejlesztési szakértők állásfoglalásai mellett Vitézy Dévid kifejtette: „Budapest környékén egyre nő a lakosság, sajnos számos zöldfelület beépült az elmúlt évtizedekben, az elmúlt években az új lakások jelentős része alapvető infrastruktúrával (közlekedés, iskola, óvoda stb.) el nem látott külvárosokban épült. Lehet bármilyen korszerű ezeknek a lakásoknak a fűtési rendszere, ez így akkor sem fenntartható, ha maguk a házak újak és korszerűek – kizárt ugyanis, hogy fenntartható legyen egy olyan lakópark, ahol egy család 2 autó nélkül szinte élni sem tud.”

Az agglomeráció növekedésre szerinte a kötöttpályás közlekedés fejlesztése, a hévek és az elővárosi vasútvonalak versenyképesebbé tétele a releváns szakmai válasz. „El kell érni, hogy 10-ből 6-an ne autóba üljenek, hanem inkább a tömegközlekedés vigye az ingázók többségét. Ez nem csak azok elemi érdeke, akik kiköltöztek, hanem azoké is, akik Budapesten elszenvedik a beáramló autóforgalmat.”

Fürjes Balázs államtitkár a konferencia elején hosszan és részletesen beszélt ezekről a tervekről, a hév és vasútfejlesztés terén a BFK által elindított projektekről.

Vitézy szerint a kötöttpályás közlekedés fejlesztésével az elmúlt 30 év területfejlődése után rohanunk, a robbanásszerűen megnőtt agglomeráció, a százezernyi kiköltöző ingázó és külvárosok közlekedési gondjait igyekszünk enyhíteni. „A probléma újratermelődését azonban érdemes elkerülni – már csak azért is, mert paradox módon az elővárosi kötöttpályás közlekedés fejlesztése önmagában is újabb kiköltözési hullámot hozhat, ha nem teszünk semmit.”

Forrás: https://www.facebook.com/vitezydavid/

Fotó: MTI/Kovács Tamás

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.