Vállalatok

A krki LNG terminál indulása növelheti a horvát kormány tárgyalási pozícióját a MOL-lal szemben

NRGreport | 2020.09.15. 11:28

A horvát nacional.hr szerint Magyarország fókusza a krki LNG terminál felé terelődik, ez pedig jó cserealap lehet a horvát kormánynak a MOL-os tárgyalások során. A terminál munkálatai hamarosan befejeződnek, így befuthat a partokhoz az első LNG szállítmány. Az éles üzem időpontját 2021 eléjére teszik.

Várhatóan október végén érkezik meg krk szigeti partokhoz a Golar Viking nevű LNG-t szállító tankerhajó, majd rá egy hónapra megkezdődhet a terminál üzembehelyezésének tesztje is. A horvátok szerint az LNG terminál üzemelésének beindulása révén nemcsak felkerülnek az energiapiaci térképre, hanem mindez a horvát kormány és Andrej Plenkovic miniszterelnök tárgyalásait is elő fogja segíteni.

A horvát lap megemlíti, hogy a magyarok eleinte szerettek volna részesedést szerezni a terminálban, de végül kapacitáslekötés lett belőle. A lap szerint az amerikai LNG-vel üzletelő katari Power Globe Europe cég szintén nagy volumenű LNG lekötése már eleve csökkentette a nyomást a horvát kormányon. Most, hogy néhány hónapon belül működésbe lép a terminál, a jövőbeni MOL-INA tárgyalásokhoz máris jobb pozícióban érezheti magát a horvát tárgyalófél, és akár felkínálhat egy részt a terminálból, cserébe a MOL tulajdonrészéért az INA-ban.

A Golar Viking nevű tankerhajó 2005-ben épült, és még 2019 tavaszán vásárolta meg az állami tulajdonban lévő LNG Croatia a Bermuda szigeteken bejegyzett, amúgy norvég vezetésű Golar LNG-től 180 millió euróért, akik az üzemeltetést -további díjért- még 10 évig vállalják. Az FRSU (floating storage and regasification unit)hajó szeptember végén hagyja el Kínát.

Forrás, fotó: https://www.nacional.hr/lng-brod-golar-viking-krece-na-put-za-hrvatsku-a-njegov-dolazak-oznacit-ce-i-novu-fazu-odnosa-s-mol-om-oko-ine/

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.