Hír

Tonnányi súlyosan mérgező anyag került a levegőbe a Notre-Dame égésekor

Stuth-Nagy Niki | 2020.09.16. 04:00

A párizsi székesegyház építésénél még használtak súlyosan szennyező ólmot, ami most a levegőbe került.

2019-ben súlyos tragédia sújtotta Franciaország fővárosát: leégett a város egyik jelképe, a gyönyörű Notre-Dame. A tűz oka valószínűleg egyszerű baleset volt, de ez még nem javít a helyzeten olyan szempontból, hogy rengeteg pénz és kemény munka kell ahhoz, hogy a székesegyház újra a régi pompájában tündökölhessen.

Egy friss kutatás szerint azonban nemcsak kulturális, hanem környezeti tragédia is történt: a GeoHealth mérései szerint a tűz során mintegy 460 tonnányi, súlyosan mérgező ólomcserép olvadt meg, ennek hatására pedig meghúszszorozódott a Párizs levegőjében található ólom koncentrációja. A növekedést a város 50 kilométeres körzetében érezni lehetett.

A tűz április 15-én kezdődött, és a faszerkezeten kívül az ólombevonatokat is elpusztította. Az ólmon kívül a megnövekedett füstmennyiség is komoly problémát okozott a francia főváros lakóinak – hónapokkal később még a méztermelésben is ki lehetett mutatni a füst és a perje nyomait.

A mostani, friss kutatáshoz a szakértők a katedrális 1 kilométeres körzetéből vettek talajmintákat, és találtak megemelkedett ólommennyiséget mindegyikben. Ez valószínűleg azt jelenti, hogy az ólom a levegőbe került, és ott lecsapódott, mérgezve a párizsiakat akár napokon keresztül. Az ólom ugyanis fokozottan mérgező, és már nagyon kis mennyiségben is visszavetheti például a gyerekek kognitív fejlődését.

A hatóságok is tisztában voltak azzal, hogy valószínűleg került ólom a levegőbe a katedrális égésekor, hiszen a tetőt még akkor készítették, amikor az ólom ilyen mértékű mérgező tulajdonságai nem voltak ismertek. Korábban azonban 150 kilogrammnyi mennyiségről volt szó, miközben most kiderült, hogy az 1 kilométeres rádiuszban 1000 kilogrammnyi ólom kerülhetett a levegőbe. A hatást még 50 kilométeres körzetben is érezni lehetett.

A tűzeset után vizsgálták egyébként a lakosokat, vérmintákat vettek tőlük, hogy megállapíthassák, mennyire nagy a baj az ólomszennyezéssel kapcsolatban. A mintavétel kiértékelése során néhány gyereknél megállapítottak ugyan megnövekedett ólomszintet a vérben, de a szakértők figyelmeztetnek: a késői vizsgálatok és az önkéntes mintaadás mind torzíthatta az ólomszennyezésről adott képet. A kutatók szerint már most elkéstek a hatóságok: a tűz után egy széleskörű, komoly tesztelést kellett volna végezni, amiből több információ derült volna ki, és pontosabban meg lehetett volna mondani, mekkora a baj az ólomszennyezettség miatt.

A katedrálist egyébként folyamatosan építik újjá, és egyértelműen mérgezésmentes anyagokat használnak a jövőbeli katasztrófák elkerülése érdekében.

  Stuth-Nagy Niki
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.