Vállalatok

Molnár Gábor: drámai a növekedés, de hosszú még az út a megújulók előtt

NRGreport | 2020.09.17. 14:20

Itthon is folytatódik a megújuló energia térnyerése, ami a hálózatirányítástól és az infrastruktúrától egyaránt jelentős fejlesztéseket, átalakításokat, és persze többletforrást igényel. Éves szinten a piac 1000-1500 MW új kapacitás belépésével számol, vagyis akár 150 új csatlakozás jöhet létre, miközben az energiaigények kiegyenlítése még sokáig elképzelhetetlen marad hagyományos erőművek nélkül.

Ellátásbiztonság, klímapolitika és a megújulók: idén online formában vitatták meg a Hungarian Energy Investors Forum 2020 meghívott előadói a legfontosabb hazai energiapiaci trendeket, és jelentős fókuszt kaptak azok a változások is, melyeket a megújuló energia térnyerése indukál.

Új módszertan, új feladatkörök

Biczók András, a MAVIR Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy jelentős többletforrásokra van  szükség a megújulók integrációjához és a pályázati támogatások becsatornázásának módját sem érdemes elvetni. A rendszerirányító eközben feladatának tekintette azt is, hogy lefektesse a hálózatfejlesztési logika és terv alapjait, amivel felkészíthetők a hálózatok és az informatikai rendszer az új csatlakozásokra, valamint erre építve egységes viselkedés és fejlesztéspolitikák mentén alakíthassa ki minden érintett fél a hálózatfejlesztési koncepcióját.

Az új módszertanról és az átalakuló feladatkörökről Biczók részletesen mesélt korábban lapunknak, kiemelve azt is, hogy a humán állomány folyamatos fejlesztése szintén nagy kihívás, de szakembereik kiváló adottságokkal rendelkeznek. A következő időszak izgalmas változásokat tartogat, megváltozik a hálózati karakterisztika és közben Európa-szerte számos fejlesztést célzó beruházás indulhat meg, a kiszámítható keretrendszer megalkotása ezért sem elhanyagolható tényező.

A rugalmasság továbbra is meghatározó érték

A megújulók felfutását mi sem példázza jobban, hogy tavasszal a MAVIR rekord értékeket rögzített: akadt olyan nap, amikor a hazai áramtermelés jóval több mint 20 százalékát a napenergia adta, míg a megújulók teljes aránya a 30 százalékot közelítette. A naperőművi rekord ugyanakkor csalóka lehet. Molnár Gábor, a MET Asset Management megújulókért felelős üzletfejlesztési vezetője árnyalta némileg a számokat. A rekordokkal egy időben a betáplált energia a tőzsdei árakat negatív sávba vitte, ráadásul a megújulók tényleges kontribúciója még mindig alacsonynak mondható globális szintet tekintve is. Ezzel ellentétesen drámai a növekedés mértéke, és ennek köszönhető a fokozott civil érdeklődés, viszont attól még messze vagyunk, hogy a megújulók fedezzék az energiaigény döntő hányadát.

A megújulók gyors terjedésének fő mozgatója az egyre olcsóbb technológia, az alacsony kamatok és az állami támogatások, amelyek a hosszú távú megtérülést tudják biztosítani a befektetőknek. Európában a 2010-es évek eleje óta nem igazán épülnek fosszilis erőművek pont a hosszú távú kiszámíthatóság hiánya miatt – annak ellenére, hogy a villamosenergia-rendszerben egyre nagyobb szükség van az olyan rugalmasságra, mint amit többek között a MET Csoporthoz tartozó Dunamenti Erőmű is nyújtani képes.

 

Címlapkép forrása: MET

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.