Címlap

Újabb lépés az Északi Áramlat-2 gázvezeték befejezése felé

NRGreport | 2020.09.17. 12:11

Ausztria közölte, hogy továbbra is támogatja az Északi Áramlat-2 gázvezeték megépítését, annak ellenére, hogy Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus mérgezési ügyét követően növekvő nemzetközi ellenállás alakult ki a projekt kapcsán.

Alexander Van der Bellen osztrák államfő szeptember 15-én kijelentette, hogy nem lehet kapcsolat a Navalnij-ügy és az Északi Áramlat-2 gázvezeték között. A 11 milliárd dollár értékű, 746 mérföld hosszú gázvezeték jelenleg Európa egyik legnagyobb infrastrukturális projektje, Oroszországból juttatná a gázt Európába. Az osztrák OMV olaj- és gázipari konszern pedig a konzorcium egyik olyan európai vállalata, amely részt vesz a 11 milliárd dolláros vezeték finanszírozásában.

A gázvezeték "gazdaságilag pozitív projekt" – mondta Sebastian Kurz osztrák kancellár és megismételte Van der Bellen azon véleményét, miszerint Navalnij mérgezése miatt nem szükséges leállítani az Északi Áramlat-2 építését. A konzervatív kancellár hozzátette, hogy a projekt Európa energia-diverzifikációjáról szól.

Míg egyértelműen csökken a földgáz népszerűsége, és Ausztria EU-tagtársai, Lengyelország és a balti államok is ellenzik az Északi Áramlat-2 megépítését, valamint az Egyesült Államok az európai fővárosokat feldühítő szankciókkal próbálta leállítani a projektet, addig Olaf Scholz német pénzügyminiszter augusztus elején írásban rögzített javaslata szerint a német kormány egymilliárd eurós értékhatárig terjedő, "erőteljes támogatást" biztosít a cseppfolyósított földgáz (LNG) fogadására alkalmas terminálok építéséhez két olyan északi-tengeri kikötőben, amelyeket könnyen el tudnak érni az Amerikából érkező LNG-szállító hajók. Cserébe azt kéri az amerikai féltől, hogy ne gördítsen újabb akadályt az Északi Áramlat-2 befejezésének és üzemeltetésének útjába, és ne használja ki "a büntetőintézkedések már létező jogi lehetőségeit".

Az Európai Unióba irányuló orosz földgázexportnak az ukrajnai mellett újabb útvonalat biztosító fejlesztés legfőbb haszonélvezője Németország, amely Nyugat-Európa fő földgázelosztó központjává válhat. A német kormány kezdettől támogatta a fejlesztést, és igyekezett kivonni magát a politikai vitákból, azonban fokozatosan egyre nagyobb külső és belső politikai nyomásnak lett kitéve a Navalnij megmérgezését követő időszakban, mivel az orosz hatóságok elutasították a bűnügyi nyomozás megindítását. A kormányzó kereszténydemokrata CDU párt elnöki posztjáért induló Norbert Röttgen pedig egyenesen úgy fogalmaz, hogy amennyiben mégis megépül az Északi Áramlat-2, akkor az egyértelmű megerősítés Putyin számára, hogy bármit megengedhet magának.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.