Fenntarthatóság

Ez a legveszélyesebb ember gyártotta hulladék – nem az, amire gondolnál

Stuth-Nagy Niki | 2020.09.18. 03:00

A cigarettacsikkeknél nincs kitartóbb ember alkotta szennyeződés a Földön – még a műanyagokat is felülmúlják, leginkább azért, mert rengeteg van belőlük, és nagyon kicsik, ezért nehéz őket összegyűjteni.

Évek óta a műanyag szívószálak jelentik az első számú közellenséget a környezetvédők számára, pedig van egy másik ember alkotta hulladék, amitől nehezebb megszabadulni – és ez a cigarettacsikk. Ettől sokkal nehezebb megszabadulni, mint a műanyagtól, ráadásul mérgező anyagokat is tartalmaz.

Az alapvető probléma az eldobott cigicsikkekkel a méretük, valamint az, hogy a csikk maga műanyagot tartalmaz, ami nagyon lassan bomlik le. Míg a műanyagokra több ember figyel, és szelektíven is gyűjtjük őket, a cigarettacsikkekről elmondható, hogy felelőtlenül dobáljuk el őket, és mivel nagyon kicsik, könnyen megtalálják az útjukat a csatornarendszerbe, ezen keresztül pedig a természetes vizeinkbe.

Évente több mint 5,5 billió szál cigarettát gyártanak világszerte, a Cigarettaszennyezés Projekt szerint pedig ezeknek 98 százaléka tartalmaz cellulóz-acetátot, ami egy nagyon lassan, évtizedek alatt lebomló vegyület, ráadásul kifejezetten mérgező a környezetére. Statisztikák szerint több billió azoknak a cigarettafiltereknek a száma, amelyeket végül nem égetnek el a használói (miért is tennék, hiszen nem erre való – de máshogy sem semmisítik meg végül), és ezek egyharmada végzi csak a szemétben, ahol a helye lenne. A maradékot a cigarettázók elszórják.

A cellulóz-acetáton kívül ezek a csikkek nikotint, nehézfémeket és más mérgező anyagokat is tartalmaznak, amelyek kifejezetten veszélyessé teszik őket a természetre nézve. Ezeket a vegyületeket ugyanis a környezet felszívja, és ezzel mérgezi is magát – mindegy, hogy vízi vagy szárazföldi területről beszélünk.

Az hagyján, hogy a cigarettázás nincs jó hatással az emberi szervezetre, maguk a filterek nagyon környezetszennyezők is, ráadásul semmit nem adnak hozzá az ember szervezetének védelemhez cigizés közben. Évek óta a cigarettacsikkek a leggyakoribb talált hulladékok az Ocean Conservancy éves tengerparti tisztításában. A 2018-as kampányban közel 2,4 milliót találtak belőlük a vizsgált partszakaszokon. Ehhez képest „mindössze” 630 ezer műanyag szívószálat gyűjtöttek be az önkéntesek.

A cigarettacsikkek mindenhol komoly problémákat és mérgezéseket okoznak, mindegy, hogy hol kötnek ki az eldobás után. A cambridge-i Anglia Ruskin Egyetem kutatása például kimutatta, hogy a csikkek a növények szaporodását és növekedését is szabotálják, és ilyen szempontból mindegy is, hogy milyen cigarettáról beszélünk, és az is, hogy maga a csikk mekkora.

A cigarettagyártók tisztában vannak a problémával, és igyekeznek kampányokkal és különböző más eszközökkel megállítani a szemetelés problémáját – nincs azonban könnyű dolguk, hiszen a csikkek kicsik, könnyen eldobja őket az ember, anélkül, hogy különösebben megfordulna a fejében, hogy rosszat csinál. Sok cigarettázó ráadásul azt gondolja, hogy a csikkek lebomlanak, és valójában az égvilágon semmi probléma nincsen azzal, ha valaki eldobja őket.

  Stuth-Nagy Niki
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.