Fenntarthatóság

Fiatalok tisztítják a Bodrogzugot a műanyagtól

NRGReport | 2020.09.19. 19:15

A szerencsi Bocskai István Katolikus Gimnázium diákjai, pedagógusai és a szülők közösen tisztítják meg a Bodrogzug természetvédelmi terület egy részét és a Szerencs-patak egy szakaszát a műanyaghulladékoktól. A diákokat Párdy Bence PET-kalóz korábbi akciói inspirálták.

A Bodrogzug tavaszi áradása során évről évre rengeteg műanyag hulladék halmozódik fel. A legutóbbi, 2019. május-júniusi áradás során olyan mennyiségű úszó hulladékdugó zárta el a Bodrogzug bejárataként szolgáló Zsaró eret, hogy az napokig elérhetetlen volt. A felhalmozódó műanyag hulladék nemcsak a vízi élővilágot károsítja, hanem kedvezőtlen hatással van a természetvédelmi területeken az aktív turizmusra is.
A Bocskai István Katolikus Gimnázium diákjai, tanárai, és civil önkéntesei tágabb lakókörnyezetüket egy többlépcsős környezetvédelmi akció keretében szeretnék megszabadítani a műanyag és egyéb hulladéktól. Idén először szeptember 18-án elvégezték az iskolájukhoz közel eső Szerencs-patak és környékének megtisztítását, majd szeptember 28-tól kenuba szállnak és összegyűjtik Bodrogzug természetvédelmi területén a nagyrészt PET-palackokból álló hulladékot. A hulladékmentesítő akció kapcsán a 11. évfolyamos diákok környezetvédelmi előadást is meghallgatnak az élővilág védelméről, a Natura 2000 ökológiai hálózatról, az Aggteleki Nemzeti Park Tokaj–Bodrogzug Tájvédelmi Körzetéről és annak jelentőségéről. Ellátogat hozzájuk Párdy Bence, „PET-kalóz”, aki először hívta fel a figyelmet a Tisza-tó műanyaghulladék-szennyezettségére és kezdeményezett szemétgyűjtési akciót. A diákok és a tantestület az ő példáját követve szeretne hozzájárulni az észak-magyarországi régió egy részének megtisztításához és ezzel lakókörnyezetük szebbé és élhetőbbé tételéhez. A MOL Helyi Érték Programja félmillió forinttal támogatja a kezdeményezést.

  NRGReport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.