Mobilitás

Meglódulhat az akkumulátorok újrahasznosítása

NRGreport | 2020.09.20. 20:11

JB Straubel, a Tesla egykori technológiai főnöke Redwood Materials néven alapított vállalatot, hogy elektromos járművek, illetve egyéb lítium-ion akkumulátorok és elektromos hulladékok újrahasznosítási megoldásait dolgozza ki. Straubel több mint 10 évig dolgozott Elon Musknál, ahol a Tesla lítium-ion akkumulátor erőátviteli technológiáját tervezte. Az Amazon, a világ egyik legnagyobb akkumulátorfogyasztója komoly összeggel szállt be vállalkozásába.

Ma valamivel több mint 7 millió elektromos autó szaladgál az utakon világszerte. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) adatai szerint 2030-ra számuk elérheti a 140 milliót, ha az országok meg kívánnak felelni a párizsi klímacsúcson született megállapodás célkitűzéseinek. Ha bekövetkezik a robbanás az elektromos járművek piacán, akkor ez azt is jelenti, hogy 2030-ig 11 millió tonna elhasznált lítium-ion akkumulátor halmozódik fel, amivel kezdeni kell valamit. Az akkumulátorok tárolása és hulladéklerakása azonban ma még nem megoldott.

A járművek szállításának és villamosításának jövőjét illetően Straubel is azt emelte ki, hogy elképesztő mennyiségű akkumulátorra lesz szükségünk. „A fém, a lítium, a nikkel, a kobalt nagy részét már visszanyerjük az újrahasznosított akkumulátorokból, viszont most már hatékonyabban és sokkal nagyobb mértékben kell tudni megcsinálnunk.”

Nem ez az első komolyabb befektetés Straubel start-upjába. Idén már érkezett 40 millió dollár a céghez többek között a Bill Gates által alapított, szénhidrogénmentes jövőt álmodó Breakthrough Energy Ventures-től. 

Forrás: cnbc

Fotó: pixabay

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.