Vállalatok

Lakatos Benjamin: a földgáz addig fog nekem munkát adni, ameddig nyugdíjba nem vonulok

NRGreport | 2020.09.21. 16:00

A MET többségi tulajdonosa és első számú vezetője szerint a krki LNG terminált már 20 éve meg kellett volna építeni. A vezérigazgató szerint az energiapiaci szereplőknek fel kell készülniük egy olyan világra, melyben a gáz egyre jelentéktelenebb szerepet kap majd a piacon, az energiaátmenet azonban nem egyik pillanatról a másikra megy végbe.

A krki LNG terminál kapcsán Lakatos kiemelte, hogy jó döntés volt kapacitást lekötni, hiszen Horvátországban és Magyarországon is komoly ügyfélportfóliója van a vállalatnak, így a kettő összekötése magától értetődő volt – ráadásul az a kelet-közép-európai térség számára nemcsak új ellátási pontot jelent, hanem így megnyílik az út a források diverzifikációja, valamint a globális piacra lépés felé is. A régió számára a terminál egy régóta várt beruházás, amit – ahogy Lakatos fogalmaz – valójában már 20 évvel ezelőtt is időszerű lett volna megépíteni.

A koronavírus hatásai kapcsán megjegyezte, hogy nyilván érezhető volt egyfajta lelassulás az üzletmenetben világszerte, hiszen a találkozók és tárgyalások nem tudtak ugyanolyan módon zajlani, de várakozásai szerint 2021 első félévében visszaállhat a régihez hasonló üzemmód, miközben már most is zajlanak érdekesebb tranzakciók.

A jövőre nézve Lakatos szerint az energiapiaci szereplőknek fel kell készülniük arra, hogy a gáz folyamatosan veszít majd a jelentőségéből, és bár az energiaátmenet nem instant módon megy végbe, de várhatóan jóval gyorsabban fog lezajlani, mint azt most gondolnánk. Pontosan ezért a MET vezérigazgatója úgy számol, hogy a földgáz egészen a nyugdíjazásáig ellátja őt munkával.

 

Az interjú teljes terjedelmében a CEENERGYNEWS-on olvasható.

Fotó forrása: MET

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.