Fenntarthatóság

Még idén decemberben összegyűlnek a klímáért aggódó nagyvezetők

NRGreport | 2020.09.25. 15:06

António Guterres ENSZ-főtitkár „mérföldkőnek számító globális esemény”-nek nevezte a december 12-ére tervezett rendezvényt, amelynek az Egyesült Királyság miniszterelnökével, Boris Johnsonnal együtt lesznek a házigazdái.

A párizsi egyezmény ötödik évfordulója alkalmából megrendezésre kerülő klímacsúcs részben a koronavírus-járvány miatt elhalasztott ENSZ éves nemzetközi klímakonferenciát igyekszik pótolni. Teszi ezt olyan sürgető témák napirendre tűzése miatt, mint például a régóta esedékes szén-dioxid-mentes gazdaság megvalósítása és a globális hőmérséklet-emelkedés megállítása.

"Klímaválságban vagyunk, nincs több vesztegetni való időnk!" – figyelmeztet mindenkit Guterres. "Az egzisztenciális válságunkra adandó válasz gyors, határozott és fokozott fellépést, valamint nemzetek közötti szolidaritást sürget" – tette hozzá.

A rendezvény célja, hogy lendületet adjon a résztvevő országoknak és sokkal nagyobb mértékű cselekvésre szólítsa fel őket. A nemzeti kormányoknak az ambiciózusabb éghajlat-változási terveket már a Koronavírus járvány utáni helyreállítási tervekkel kiegészítve kell előterjeszteniük, valamint az új pénzügyi kötelezettségvállalások mellett intézkedéseket kell hozniuk a globális felmelegedés korlátozására. Emellett a rendezvény kiemelten kezeli az összefogás megteremtését, hogy a gyors és hatékony cselekvés érdekében összehozza a kormányzat minden szintjének vezetőit, valamint a magánszektort és a civil társadalmat.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.