Innováció

Magyar-amerikai hibrid startup hozhat áttörést a napelemparkok tervezésében

NRGreport | 2020.09.27. 04:00

1500 óráról pár órára csökkenti az ipari létesítmények tervezését a Transcend, a mérnöki tervezést automatizáló startup programja. A szoftver első körben a szennyvíztelepekhez készült, de folyamatosan újabb és újabb épülettípusokkal bővül a rendszer, a napelemparkok tervezésére való specializálódás már ígéretes szakaszba lépett. A magyar-amerikai startup  egyfajta piaci rést tölt be a szoftverrel generált tervezés terén, a terület a következő öt évben várhatóan alapjaiban fogja felforgatni az építészeti világot – írja a profitline.hu.

„A mérnökszakma a múltban ragadt, eddig szinte érintetlen maradt automatizálás szempontjából” – jelentette ki Ari Raivetz, a Transcend vezérigazgatója. Egy előzetes terv elkészítése hagyományos úton 200-1500 mérnöki munkaóra, ami egy vesztes ajánlat esetében teljes egészében az ajánlattevőt terheli, ezzel pedig rombolja a vállalat profitabilitását. A programnak köszönhetően ez az idő a töredékére csökkenthető, hiszen a pár órás adatbevitel után a program 6-8 óra alatt generál 5 különböző előzetes tervet, melyek már teljes költségtervet is tartalmaznak. Az adatbevitelt kis gyakorlással bárki el tudja végezni, így a szoftverrel sokkal egyszerűbben lehet nem csak terveket, de árajánlatokat is készíteni – tette hozzá a szakember.

A Magyarországról indult, mára már Amerikát meghódító scaleup, az Organica Water spin-off-ja, amely Series D tőkebevonásig jutott el, vagyis több mint 50 millió dolláros befektetést kapott. A szennyvíztisztító megoldásokkal foglalkozó Organica mérnökei rengeteg időt töltöttek előzetes tervek készítésével, ezért döntöttek az automatizálás mellett. Így született meg a Transcend, akik a fejlesztést teljes mértékben Magyarországon, míg a sales és marketing tevékenységet az amerikai piacon végzik. A startup folyamatosan terjeszkedik; Amerikában, Európában és Ázsiában is vannak már ügyfelei, köztük infrastrukturális világcégek is.

  NRGreport
Címkék
#erőmű   #innováció   #ipar   #naperőmű   #startup   #szoftver   #tervezés   #Transcend  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.