Trading

FT Commodities Global Summit: lagymatag olajárral számolnak a top traderek és már csak a megújulókban hisznek

NRGreport | 2020.09.29. 15:30

A legnagyobb commodity trading vállalatok nem számolnak azzal, hogy olajár évekig magára találna, viszont sorra jelentik be a megújulók iránti lelkesedésüket a 2020. szeptember 28-29-i FT Commodities Global Summiton.

A Vitol, Gunvor és Mercuria vezérigazgatói egyöntetűen a megújulókba fektetének többet, írja a Reuters az éves FT Commodities Global Summitról beszámoló hírében.

Russell Hardy, a világ legnagyobb kereskedőház, a Vitol első számú vezetője hangsúlyozta, hogy nagyon szerény várakozásaik vannak az olajárak alakulását illetően, és szerintük a várható fogyasztási görbe is lapos marad még jövő nyárig. 

“Törékeny a piac és különösebb keresletnövekedéssel sem számolhatunk jövő nyárig, hiszen az emberek élete nem fog megváltozni most a téli hónapok során. Nem ugrik meg az utazási kedv sem, hiszen a járvány még itt van velünk” – mondta Hardy.

A Mercuria vezetője és társalapítója, Marco Dunand még pesszimistább volt, egyenesen azt állította, hogy az olajfogyasztás még évekig nem fog visszatérni a járvány előtti időszakhoz. Dunand szerint az ár sem fog emelkedni, és még félévig a 45 dolláros hordónkénti ár körül fog mozogni.

A Gunvor vezérigazgatója, Torbjorn Tornqvist hasonló módon, 40-50 dollár közötti sávval számol 2021 közepéig.


A legtöbb commodity trading vállalat nem meglepő módon Svájcban talált hazára. Ebben az országban -és leginkább Zugban- található ennek az iparágnak a kvázi központja, itt székelnek évtizedek óta -a magyar gyökerű MET-hez hasonló – árukereskedelmi társaságok, az ún. „commodity trading house”-ok. A helyet akár commodity Silicon-völgynek is hívhatnánk. Ennek oka a szakértők szerint nem feltétlenül az adókedvezményekben keresendő, hanem az, hogy itt sokkal inkább stabil szabályozási és széleskörű -kifejezetten erre a szektorra szabott- banki szolgáltatásokkal teli ideális környezetben végezhetik tevékenységüket a cégek. Idén nyár elején az orosz Sberbank is commodity trading irodát nyitott Zugban. A kis svájci város fellendülése nem újkeletű: 2008-ban már 27 000 cég volt bejegyezve a településre és Zug-ot már akkor  'global economic hub'-ként mutatta be a The Guardian.

Forrás: reuters

Fotó: ifcmarkets.com

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.