Vállalatok

A Rosneft figyelmeztette a BP-t és a Shellt

NRGreport | 2020.09.30. 15:39

Az orosz Kreml által ellenőrzött olajtársaság arra figyelmeztet, hogy a megújuló energiák felé történő elmozdulás könnyen vezethet ellátáshiányhoz és magasabb kőolajárakhoz, sőt, egyenesen „egzisztenciális válságot” hozhat létre.

A Rosneft aggasztónak találja a megújuló energia felé történő komoly mértékű elmozdulást, miközben szerte a világon folyamatosan növekszik az olaj iránti kereslet. Didier Casimiro, az orosz állam által támogatott Rosneft vezetője szerint, ha a kereslet visszatér a világjárvány előtti szintre, az ellátási hiány szinte elkerülhetetlen lesz, ha az energetikai nagyvállalatok visszafogják beruházásaikat. Casimiro szerint nagy felelősség ilyen mértékben elszakadni az alaptevékenységétől, és ezt a felelősséget valakinek majd vállalnia kell. Szerinte mindez egzisztenciális veszélyt jelent az ellátásra, azaz ellátásingadozást, áringadozást és áremelkedést fog eredményezni – írja a Financial Times.

Az államilag támogatott olajtársaságok és energetikai nagyvállalatok közti egyértelmű megosztottságra utaltak szavai, rámutatva arra a tendenciára, ahogy a BP, a Shell, a francia Total vagy az olasz ENI egytől egyig a megújulók felé kezdték el átcsoportosítani befektetéseiket.

Az orosz beruházásokban még érdekelt BP, amely jelenleg is 20 százalékos részesedéssel rendelkezik a Rosneftben, kijelentette, hogy a jövőben kevesebb kőolajat és gázt fognak termelni, és amíg Bernard Looney a vezérigazgató, mostantól kizárólag a nagy hozamú projektekbe fektetnek be.

Bernard Looney érdekes figurája az új BP korszaknak. A 2020 januárja óta vezérigazgatói pozícióban lévő vezető -korábban egész karrierjét a vállalatnál töltette – minden erejével azon van, hogy újrapozícionálja a 10 évvel ezelőtti Deepwater Horizon-os eset okozta reputációsérülésben megpörkölődött olajvállalatot. Az Instagram-tól sem távolmaradó klímaváltozás aktivista Looney minden platformon élére áll a szektort érintő nyomásnak. Posztjaiban állandó tematika, hogy felelős vezetőként mennyire egyetért a bolygónk jövőjéért aggódókkal, a „the planet needs change” népakarattal. Hangsúlyozza, hogy tudják jól: tisztább energiaforrásokra van szüksége a világnak, a BP nem véletlenül hirdette meg a 2050-es net zero carbon célkitűzését, viszont a lelkesedésből át kell csapni most már végrehajtási fázisba.

De La Rey Venter, a Shell Integrated Gas Ventures vezetője az FT Global Commodities Summit konferencián elmondta, hogy abban nem volt kétség soha, hogy az olajtermékek iránt előbb-utóbb csökkenni fog a kereslet, az időzítését illetően azonban már voltak kérdőjelek, és hogy ez ebben az évtizedben fog bekövetkezni vagy a következőben, ezt mindenki csak találgatta.  Venter az FT konferencián azt is kiemelte, hogy a nagyok elfordulása az olajtól egybeesett a koronavírus okozta árak drámai esésével. A szektor egy része még mindig hiszi, hogy a kereslet majd visszatér a világjárvány elmúltával.

Az idei FT Global Commodities Summitról korábbi cikkünkben olvashat még.

Fotó: bp.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.