Fenntarthatóság

Ijesztő, mennyi műanyag van a gyerekek szervezetében

Stuth-Nagy Niki | 2020.10.01. 04:00

Egy német kutatás arra mutatott rá, mennyire silány munkát végzünk, ha arról van szó, hogy a gyerekeket távol tartsuk a műanyagszennyezéstől.

A Német Környezetvédelmi Minisztérium és a Robert Koch Intézet érdekes kutatást végzett arról, hogy mennyi műanyag található a német gyerekek szervezetében, és elkeserítő eredményre jutottak: a vizsgált minták nagyon nagy részében rengeteg műanyag-melléktermék jelent meg. A szakértők 3-17 éves gyerekek vizeletmintáit vizsgálták, összesen 2500 mintát gyűjtöttek össze 2014 és 2017 között. Az eredmények megdöbbentőek: a minták 97 százalékában találtak műanyag-mellékterméket, a 15 műanyag-összetevőből 11 megtalálható volt bennük.

A kutatók szerint a leginkább aggasztó a perfluoroktánsav (PFOA) jelenléte volt a vizeletmintákban. Ezt a vegyületet általában tapadásmentes sütőkben, vízálló ruházathoz, tűzálló anyagokhoz, foltoknak ellenálló szőnyegekhez és néhány papír- vagy kartoncsomagolásnál. Rengeteg ágazat szereti használni, mivel hatékony és stabil, ami egyben azt is jelenti, hogy nehezen és nagyon hosszú idő alatt bomlik le, így ha bekerül a szervezetbe, sokáig kimutatható.

A kutatásban megvizsgált gyerekek 20 százalékának magasabb volt a PFOA-szintje, mint amennyi a biztonságos mennyiség lenne. Jó hír viszont, hogy az Európai Unió még idén tervezi, hogy teljesen betiltja a PFOA használatát – a német kutatás szerint éppen ideje is tenni valamit a helyzet ellen.

A kutatás azt is kimutatta, hogy a fiatalabb és szegényebb gyerekek nagyobb műanyagkoncentrációval rendelkeznek a szervezetükben, mint az idősebb és / vagy gazdagabb gyerekek. Ez azért is kétségbeejtő eredmény, mert a fiatalabb gyerekek sokkal kiszolgáltatottabbak a műanyagok összetevői által okozott mérgezésre. A három és öt éves gyerekek közül minden negyedik olyan vegyszerszennyezéssel rendelkezik, amelynél nem lehet kizárni a hosszú távú károsodást sem – a probléma ugyanis ott kezdődik, hogy nem ismerjük pontosan ezeknek a vegyületeknek a hosszú távú hatását az emberi szervezetre. Így pedig nem lehet reálisan felmérni, hogy mekkora katasztrófát jelent ez a 97 százalékos eredmény.

A kutatásból az is kiderült, hogy növekedés figyelhető meg azoknál a vegyszereknél, amelyek korábban betiltott, súlyosan szennyező szereket és összetevőket helyettesítenek. A szakértők szerint ez komoly hiba, hiszen a helyettesítő termék sem lehet annyira egészséges, hogy azt nagyobb adagban is elbírja a gyerekek szervezete. A kutatók szerint nagyon fontos, hogy egyre több kutatás vizsgálja meg, mit tesznek ezek a vegyületek az emberi szervezettel, meddig maradnak benne, és milyen károsodást okoznak – főleg azért, mert még csak most kezdjük el megérteni a problémát, a gyerekek szervezete pedig már most tele van ezekkel a még be nem tiltott, de szinte minden nap használt szerekkel.

Egyelőre annyit tudni biztosan, hogy az ilyen vegyületek valamilyen módon károsíthatják a májat, a szaporodószerveket és a hormonháztartást is, ahogyan hozzájárulhatnak a túlsúly kialakulásához vagy a fejlődési rendellenességek megjelenéséhez is. Az eredmények azonban még korántsem pontosak, ezért hívják fel a figyelmet a kutatók arra, hogy sürgősen minél pontosabb és széleskörűbb kísérletek kellenek a témában.

  Stuth-Nagy Niki
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.