Innováció

Kickstarteren a dizájner házi szélturbina

NRGreport | 2020.10.01. 10:18

Szélsebesség növeléssel 1 kW teljesítményre képes a PowerPod, a Kick-Starteren megjelent egyedi külsejű szélturbina, amelyet kifejezetten otthoni használatra, városi, illetve külvárosi lakókörnyezetre tervezett egy amerikai start-up, a Halcium. A PowerPod lapátjait teljesen befedi a több színben is kapható, kagyló formájú berendezés, így a környezetében játszó gyerekekre, állatokra nézve is biztonságos.

Egy átlagos szélsebesség a legtöbb helyen csupán arra elég, hogy épphogy csak elindítson egy turbinát, így áramtermelésre egy átlagos berendezés nem igazán alkalmas. A PowerPod viszont arra képes, hogy 40%-al megnövelje a szél teljesítményét, s így már valódi áramtermelésre, mintegy háromszor nagyobb teljesítményleadásra képes. A megnövelt szélsebesség tehát azt jelenti, hogy a PowerPod már akkor is jelentős mennyiségű villamos energiát képes termelni, amikor egy szokásos turbina még alig forog.

A formatervezett szélturbina gömbölyű alakjának köszönhetően egy időben képes bármilyen irányból a szél felvételére, miközben ő maga fix ponthoz van rögzítve. Azokon a helyeken, ahol a napsütéses órák száma nem éri el évente a 300-at, a PowerPod több energiát termelhet, kevesebb pénzért, mint a napelemek – állítják a tervezők.

A PowerPod önmagában is alkalmazható áramtermelésre, vagy már meglévő energiaellátó rendszerbe is bekapcsolódhat. Tehát ha valaki már rendelkezik napelemes rendszerrel, a PowerPod zökkenőmentesen tud hozzá csatlakozni, hogy további áramforrást biztosítson. 

 

Fotó: halcium.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.