NRGreport
Menü

Ezekben az országokban fut ma a legtöbb elektromos autó Európában

Már 14 olyan ország van Európában, ahol az elektromos meghajtású autók piaci részesedése 3% felett jár. Norvégia és Izland messze vezet, mindketten 30% feletti aránnyal. Világviszonylatban nézve Kína és Dél-Korea is felfért volna a listára.

Norvégia egyértelműen veri a mezőnyt, és ez évek óta így van, hiszen már 2012-ben megütötték a 3% feletti elektromos autós arányt. Ma az országban eladott minden második új autóból egy teljesen elektromos működésű (ha pedig a plug in hibrideket is belevennénk, akkor ez kétharmad is lenne).

Izland meglepő módon a második helyezést érte el, a 31% azt jelenti, hogy náluk minden harmadik új autó eladásából csaknem egy teljesen elektromos autó értékesítése - ezek nagy része a Tesla Model 3 eladásából származik. Ők jobbára idén húztak bele, egy évvel ezelőtt még 10% volt ez a szám.

 

 

A további öt ország, amelyek 5–9% -os elektromos autó piaci részesedéssel rendelkeznek, hasonlóan jómódú gazdag országok - Hollandia, Svédország, Franciaország, Portugália és Svájc. Portugália talán kilóg ebből a szempontból, ők tavaly küzdötték fel magukat 3% fölé. A 2020 július végén készült listát Luxemburg és Írország zárja.

Forrás: cleantechnica.com

Fotó: Pixabay

NRGreport | Forrás: cleantechnica.com