Trading

Trump koronavírusos, esik az olaj ára

NRGreport | 2020.10.02. 14:03

Az olajárak 2 százalék körüli csökkenést mutatnak október 2-án, péntek reggel, miután Donald Trump amerikai elnök koronavírus tesztje pozitív lett. A Brent nyersolaj megcsúszott a hírre, és 78 cent, azaz 1,9 százalékos csökkenést mutatott, és hordónként 40,53 dolláron volt még reggel 5 órakor, ami azóta befordult 40 dollár alá.

Trump tweetjében jelentette be, hogy Melania Trump first lady-vel pozitív eredményt mutatott COVID-19 tesztjük. Bár az október közepére tervezett következő elnökválasztási vitára még akár sor is kerülhet, a most induló 10 napos karantén azonban nagyon nem segíti az elnökválasztási turnét, ahol ráadásul pont a kulcs államok kerültek volna sorra, köztük Florida és Arizona.

Az olajár emelkedéséhez fűztek sok reményt a szakértők mostanában, hiszen a globális fogyasztás és az OPEC+ termelésének növekedései inkább keltenek aggodalmat, mint bizodalmat.

A Reuters jelentése szerint a kőolaj-exportáló országok szervezete (OPEC) szeptemberi nyersolaj napi 160 000 hordóval (bpd) nőtt az egy hónappal korábbi értékhez képest.

A növekedés főként az Líbiából és Iránból érkező további ellátásoknak köszönhető, amelyek az OPEC tagjai, akik mentesek a termelés visszatartására vonatkozó megállapodás alól az OPEC és az Oroszország által vezetett szövetségesek – az OPEC + néven ismert csoport – között.

Az olaj ráadásul már eleve negatív területen tartózkodott, miután a pandémiára reagálva, a gazdasági fellendülés érdekében folytatott kétoldalú megállapodástervezet nem kapott kellő támogatást a Fehér Házban, és ez csak tovább rontotta az amúgyis kereslet-szegény aggodalmas környezetet.

Az új COVID-19 esetek világszerte több mint 34 millióra rúgnak már, ami a múlt hétvégi adathoz képest közel 2 millióval több. A héten a halálesetek száma elérte az 1 milliót, és számos ország tovább szigorítja a korlátozásokat és fontolgatja a leállásokat, mindez eleve aggodalmat kelt az üzemanyag-keresletre gyakorolt negatív hatás miatt.

Trump teszteredményének hírére a fontosabb határidős amerikai indexek is negatívba fordultak.

Fotó: Pixabay

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.