Trading

Jót tett az olajárnak Trump felépülése

NRGreport | 2020.10.06. 08:56

Kedden az olajárak ismét visszaemelkedtek 41 dollár fölé. Egyrészt a Mexikó-öbölben lévő finomítókat fenyegető vihar, illetve az amerikai elnök viszonylag gyors visszatérése a Fehér Házba egyaránt kedvezően tolta meg a Brent világpiaci árát – írja a Reuters.

Múlt héten a sok bizonytalanság 38 dollárra leverte az olaj világpiaci árát, miközben az Egyesült Államok épp az elnökválasztási kampány hajrája felé tartott. Bár a választási bizonytalanságok Trump részvételét illetően már megoldódni látszanak, az olajpiacot egyéb események is aggasztják a napokban a kínálati oldalon: egyrészt a Norvégiában terjedő, hat tengeri olaj- és gázmezőt lezáró munkaerő-sztrájk okozhat ellátási gondokat, illetve a Louisiana és Florida partjai felé közeledő trópusi vihar elérheti a Mexikói-öbölben lévő olajplatformokat, amely szintén az árak emelkedését erősítik. A norvég sztrájk lassan egy hete tart, és mintegy 8% -kal csökkenti az ország teljes kitermelését a Norvég Olaj- és Gázszövetség számítása szerint. 

Az élénkülő olaj iránti kereslet mellé most még az a remény is megérkezett, hogy az amerikai gazdasági segélycsomagban végre kompromisszumra juthatnak a felek, ennek Trump elnök visszatérése szintén lendületet adhat és hamarosan akár még egyezség is születhet.

Forrás: reuters

Fotó: pixabay

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.