Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Rengeteg az olajmezőkhöz kapcsolódó megszűnt munkahelyek száma, amelyeknek háromnegyede nem tud visszatérni 2021 végéig a Deloitte szerint

NRGreport | 2020.10.06. 22:01

(Bloomberg) – A Deloitte LLP elemzése szerint az amerikai kőolaj- és vegyipari ágazatokban a világjárvány következtében megszűnt munkahelyek csaknem háromnegyede nem tud a jövő év vége előtt visszatérni.

Az olaj iránti kereslet drasztikus csökkenése és az árak összeomlása a történelem leggyorsabb és legnagyobb elbocsátási hullámát okozta az amerikai olaj- és vegyiparban. Március és augusztus között mintegy 107 000 munkahely szűnt meg az ágazatban – közölte a Deloitte.

Az olajkutatók, a gázfúrók, a frakkolók, a finomítók és a berendezésgyártók is többek között létszámcsökkentéssel próbáltak megbirkózni az általuk forgalmazott termékek iránti kereslet zuhanásával.

Az olajmezőkön dolgozókat különösen sújtotta az elbocsátási hullám, mivel nagyban csökkentek az új kutak fúrására szánt kiadások is. A Kőolajipari Berendezések és Szolgáltatások Egyesületének becslései szerint augusztusban mintegy 2600 amerikai munkahely szűnt meg az ágazatban.  Csak Texasban közel hatvanezer olajmezőhöz kapcsolódó állás szűnt meg a járvány kezdete óta.

A Deloitte prognózisa szerint 2021 végére a megszűnt munkahelyek 30% -a ismét aktív lesz, feltételezve, hogy az olaj hordónkénti átlagára hozzávetőlegesen eléri a 45 dollárt, a földgáz ára pedig 2,50 dollár egymillió BTU-kénti (British Thermal Unit, 1 BTU = 1055 J) ár körül mozog majd. De amennyiben a nyersolaj 35 dollár körül marad, és a gáz inkább 2 dollár, akkor a munkahely-helyreállítási arány valószínűleg is csak a minimális 3% -ot éri majd el a jelentés szerint.

Az olaj-, gáz- és vegyipari munkahelyek sokkal érzékenyebbek lettek a nyersanyagárak változásaira, mint a múltban voltak. A jelentés szerint az 1 dolláros olajár-változás körülbelül 3000 olaj- és gázipari munkahelyet érint, ami kétszerese annak a hatásnak, amelyet az 1990-es években gyakorolt ​​volna.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.