Fenntarthatóság

5 billió dollár: ennyibe kerülne Kínának a karbonsemlegesség

NRGreport | 2020.10.07. 22:01

Kína azon célkitűzése, hogy 2060-ig elérje a szén-dioxid-semlegességet, több mint 5 billió dollárnyi beruházást igényelne. Többek között olyan fejlesztésekre lenne szükség, mint a megújuló energiatermelő kapacitás, illetve a szén-dioxid-leválasztási technológia – közölte Wood Mackenzie tanácsadó.

Xi Jinping (Hszi Csin-ping) elnök nemrég az ENSZ szeptemberi közgyűlésén jelentette be, hogy Kína 2060 előtt eléri a szén-dioxid-semlegességet, elkötelezve magát az éghajlatváltozáshoz való nettó hozzájárulásuk megszüntetése mellett.

A Climate Action Tracker kutatókonzorcium szerint ez az ígéret az eddigi éghajlatváltozási kötelezettségvállalások legnagyobb csökkenését jelentené a globális felmelegedés elleni küzdelemben.

Ahhoz, hogy Kína elérje célját, a szakértői becslések szerint a napenergia, a szél és a tárolókapacitásoknak 2050-re 11-szeresére, 5040 gigawattra (GW) kell növekedniük a mostani, 2020-as szinthez képest, míg a széntüzelésű kapacitásnak felére kell csökkennie.

A váltásban a legnagyobb kihívást nem a megújuló kapacitásbővítések beruházása vagy nagysága jelenti, hanem az ezzel járó társadalmi átállás és hatások. A szén kapacitás felére csökkentése ugyanis a szénbányászat munkahelyeinek elvesztését vonja maga után, ami az ezektől a bevételektől függő tartományokat keményen érintené majd.

Kína karbonsemleges céljának egyik nehézsége a skálázható, alacsony szén-dioxid-kibocsátású alternatívák hiánya a közlekedési és az ipari szektorban. A tanácsadó cég szerint Kína e két ágazatának szén-dioxid-kibocsátása tavaly elérte az 5,7 milliárd tonnát, ami nagyjából akkora, mint az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság teljes kibocsátása együttvéve.

A CCS (carbon capture and storage: szén-dioxid leválasztás és tárolás) alkalmazása nélkül szinte lehetetlen Kína ígérete a szén-dioxid-semlegessé válásra – állítják a szakértők.

Forrás: reuters

Fotó: mining.com

 

 

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.