Hír

Szívszorító, ahogy ezek a lovak egymást mentik a kaliforniai bozóttűzben

Stuth-Nagy Niki | 2020.10.08. 04:00

Évek óta egyre rosszabb a helyzet Kaliforniában, a tavalyi és az idei bozóttüzek is rekordokat döntögettek.

Az elmúlt évek során a legtöbbet egészen biztosan az amazonasi erdőtüzekről cikkeztek az újságok és a portálok, de szoros másodikként Kalifornia is ott van a dobogón: az elmúlt néhány évben ugyanis egyre rosszabb, gyorsabban terjedő, és egyre nehezebben megfékezhető tüzek pusztítanak az amerikai államban.

Idén októberben rekordterületen pusztított tűz az idén Kaliforniában, 1,6 millió hektáron, kétszer akkorán, mint a korábbi legkatasztrofálisabb esztendőben, 2018-ban. Az állam hat legpusztítóbb erdő- és bozóttüze közül öt tombolt az idén. 31-en vesztették életüket a lángok vagy a füst miatt, mintegy 8500 épület égett ki. A szakértők szerint egyértelmű, hogy az ember okozta globális felmelegedésnek is szerepe van abban, hogy egyre nagyobb a baj.

Az idei óriási tűzhöz képest a legnagyobb emberveszteséget és anyagi kárt a 2018-as bozóttüzek okozták: akkor 85-en vesztették életüket és csaknem 19 ezer épület semmisült meg, amiatt, hogy lángra kapott a növényzet. Ennek az volt az oka, hogy 2010 és 2017 között aszály volt az államban, fák milliói betegedtek meg és száradtak el, így sokkal könnyebben kaptak lángra.

Érdekesség, hogy az elmúlt években két alkalommal is nagyobb területű erdőtüzet is egy-egy babaváró buli okozott – úgy tűnik, az amerikaiak nem tanulnak.

A bozót- és erdőtüzek azonban nemcsak az embereket érintik – az állatok is ugyanolyan veszélyben vannak, ami jól látszik az alábbi, szívszorító videón is. A Simi Valley-ben élő lovak próbálnak menekülni a tűz elől, bevárva egymást, segítve a társaikat. A felvételek tavaly ősszel készültek.

 

A történet vége szerencsére boldog lett: a lovak nagyon nagy része a helyiek segítségével megmenekült. Ahogy a lángok elérték a pajtákat, a szomszédok és az arra járók segítettek kijuttatni az állatokat épségben. Egyetlen lóról tudni, amelyet el kellett altatni: a 28 éves Mayer mindkét mellső lábát eltörte menekülés közben.

Mi a kaliforniai bozóttüzek drámai terjedésének az oka? Szakértők szerint egyrészt a klímaváltozást kell okolni: ahogy a bolygó melegedik, az időjárási minták is úgy változnak, hogy az állam még a szokásosnál is kevesebb esőt kap. Kaliforniában 1932 óta mérik az erdőtüzeket szisztematikusan, azóta a legnagyobb 10 tűz 2000 óta történt.

Kockázattényező még az emberek meggondolatlansága (lásd a két babaváró buli), és az, hogy sokszor nem figyelnek oda az esetleges tűzgyújtó magatartásra a száraz időszakban. Kaliforniában egyre többen költöznek erdőközeli területre, ami szintén megnöveli a kockázatot.

A korábbi sikeres oltások sem segítik az új tüzek megfékezését – bármennyire ellentmondásosnak is tűnik, ami korábban nem égett le, az ott marad, és a következő tűznél lángra lobbanhat. De kockázatot jelent még az ősszel feléledő Santa Ana széljárás, ami kicsit erősebb, és képes táplálni a bozóttüzeket.

  Stuth-Nagy Niki
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2022 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.